До Самайну залишилось

неділю, 19 липня 2015 р.

Ngetal. Очерет


27 жовтня - 24 листопада. Включає Соуін.

Звук: Ng

Слово Mac ind Oic: "мантія цілителів"
Елемент: Земля
Планета-правитель: Венера, Сонце, Плутон

Стать: змінна
Птах: nGeigh / гуска

Тварина: nGearr / заєць
Колір: nGlas / зеленої трави
Знаряддя: nGend / клин
Кристал/камінь: аквамарин, яшма
Число
Божества: Мананнан, Епона, Морріган

Ключові слова: захист
Асоціації: вода; як згори, так і внизу; Потойбіччя, духи, пакості; страх, зупинка; зброя і музика, рани і зцілення; лиха воля

Вони чекають тебе. У шепоті води, у шелесті вітру. Тумани спускаються на береги; холод промовляє до тебе; страх біжить у жилах. Чи схоронить тебе цей прихисток? А чи стане пасткою? Хто обійме тебе? Чиї руки потягнуть тебе у крижану безодню?

Якщо перші дві букви можна порівняти з оп'янінням, то тут настає найнеприємніше похмілля.* Часто це сором за свої дії, бажання щось змінити в подальшому. І брак сил почати змінювати прямо зараз. Час знову зупинився. Ми вагаємось і мучимось. 
Цей самий момент несе також і порятунок. Якщо ми зробимо певні висновки, приймемо свої уроки, а потім - діятимемо, є шанс все змінити. Це період межовості, схожої до межі між світами, а перехід завжди непростий, його завжди супроводжують трансформації духу і тіла, думок і способу життя.

Не дивно, що тростина в кельтських легенд часто є атрибутом чарівного народу та потойбічного світу. Майже завжди очерет -це зброя або музичний інструмент і майже завжди його пов'язують із злими й підступними фейрі. Наприклад, кажуть, що загравши на стеблині очерету, ви зможете приманити духів і навіть побачити їх, а також уберегтись від їх пакостей на воді. Кажуть, що феї грають для мандрівників, ті слухають, втрачають напрямок і тонуть. Єдине, що може врятувати - грати самому або ж прибити стебло очерету до борту човна цвяхом. Хоча не варто забувати, що залізо саме по собі відлякує чарівний народ. Інша чарівна істота, Клурікон, охоронець винних погребів, а також особа, яка їх руйнує при відповідному ставленні господарів, зазвичай літає у повітрі на очеретяному стеблі. А знаний герой Талієсін був знайдений на ріці у очеретяному кошику. 

Важко сказати, чи очерет сам по собі є магічним, а чи він лише вказує на джерело магії. Однак факт, що саме очеретом Ngetal первісно не був. Дослідники історичного підходу називають такі тлумачення слова: Ngetal 
Джон Метьюз: -> "сила цілителя"
Роберт Елісон: -> "праця і інструменти"
Кейтлін Метьюз: -> немає чіткості у трактування; можливий зв'язок із пораненням, але при цьому враховується аспект зцілення.
Як це часто трапляється, протилежні речі нероздільні у своїй єдності. 
Вважається також, що першим очерет із Ngetal пов'язав Роберт Грейвс. Цього ж зв'язку підтримуються неоязичницькі дослідники Огаму.

Додаткові асоціації щодо Очерету надають нам традиції та культура буденного життя кельтів. Його використовували як захист від холоду. Ним обкладали стіни будинків, покривали дах, стелили ліжко. З аналогічною метою використовувати стебла пшениці, яку вважають другим аспектом Ngetal. Мені важко зараз щось судити і робити схожі висновки - було б добре поритись в літературі, - але для мене очерет все ж йде тут ближчим, ніж пшениця. Вона занадто домашня. 

Значення Ngetal у Алли Кісєльової:
Перепони, складності у всіх сферах діяльності, особливо у сфері справ і фінансів. Затяжна депресія, тиск обставин. Період, коли колесо крутиться вхолосту і ніяких відчутних результатів не приносить. Безліч обманливих можливостей, коли пропозицій багато, але всі вони нічого з себе не представляють. Обманливі друзі, фальшиві зв'язки. Може говорити про хворобу. Іноді, навпаки, надає пришвидшення подіям, але лише в тому випадку, коли все для цього підготовлено. Енергетика карти не надто сильна, її вплив на навколишнє схожий до повільно діючої отрути.

Додаткові значення:
Серед хаосу ти можеш знайти порядок. Лише залишайся вірним першочерговій меті, не випускай її із поля зору. Уроки і навички, здобуті на шляху будуть такими ж цінними, як і сам шлях. Відкинь усе і розумно подбай про себе. Загартовуй тіло, дух, емоції. Вжий заходів для руху уперед, для того, щоб знайти напрямок, ціль і зміст своєї подорожі.

Немає коментарів:

Дописати коментар