До Самайну залишилось

понеділок, 13 липня 2015 р.

Ал-Узза. Оракул богинь Талії Тук

Аль-Узза ("Могутня") - доісламська арабська богиня, наймолодша із тріади богинь разом із Менат ("Час", богині часу, долі та смерті) та Аль-Лат ("Богиня"). Відголосок цієї тріади богинь можна знайти навіть в сучасному ісламі, де їх називають трьома дочками Аллаха ("Бога"). Їм поклонялись у вигляді трьох необроблених каменів. Саме таке святилище було знищене Мухамедом в місті Кааб. Аль-Узза - зоряна богиня, пов'язана із планетою Венера. Коран пише, що Аль-Уззу вшановували за допомогою принесення людських жертв. Поклоніння Аль-Уззі поширювалось на всю Аравію. Її святилище розташовувалось також у долині неподалік від Мекки і складалось із трьох дерев акації. Вважалось, що богиня поселилась в них. Деякі вчені також вважалось, що Аль-Узза була патроном самої Мекки.

Греки ототожнювали Аль-Уззу зі своєю Уранією (епітет Афродіти, а також ім'я однієї із муз), римляни - із Танітою із Карфагену. Дехто порівнює її із Ісідою. Дехто - з Мінервою та Афіною, вважаючи її незайманою дівчиною-воїном. Геродот називає верховною богинею арабів Уранію, яку звуть Аль-Лат. Насправді ці дві богині часто плутають, а деякі вчені навіть називають їх регіональними іменами однієї верховної богині.

Аль-Узза - член набатейського зодіаку і її часто називають Володаркою Небес. Її вважають покровителькою древнього міста Петра (територія сучасної Йорданії). Аль-Узза охороняє кораблі у плаваннях. У цьому аспекті її асоціюють із дельфіном, відомим захисником потопаючих, а також істотою, що вказує шлях, через звичку цієї тварини плисти вздовж берега. Священними тваринами Аль-Уззи виступають також котячі, і їй також міг бути присвячений храм крилатих левів у Петрі.

Аль-Узза у читанні представляє впевненість, пильність і підготовку. Вона - запеклий захисник і сильний союник у битві, що насувається.
Послання Аль-Уззи: "Сяй, як зоря!".

Немає коментарів:

Дописати коментар