До Самайну залишилось

вівторок, 14 липня 2015 р.

Gort. Плющ


29 вересня - 27 жовтня

Звук: G
Елемент: Вода
Планета-правитель: Сатурн
Стать: жіноча
Птах: Geis / лебідь-шипун
Тварина: Grainneog / їжак
Колір: Gorm / блакитний
Знаряддя: Gat / лоза (в якості знаряддя для зв'язування)
Кристал/камінь: місячний камінь
Число
Божества: Аріанрод

Руни: -
Ключові слова: дружба, зцілення, захист, стійкість і впертість
Асоціації: спіральний рух, підвішений стан, екстаз; дружба, придушення чужої волі і бажань, але й міцність зв'язків; кохання, секс, вірність; здоров'я, захист, здоров'я худоби, благополуччя; обман, втрата.

"[...] Звідкись із глибини - чи то зі стелі, чи то з-під підлоги - стала пробиватись тиха спокійна музика. Музика обволікала присутніх, пеленала і гойдала [...]. Музика наростала і наростала, аж поки на середину зали не вийшло дванадцять молодих чоловіків у білих одежах, коли вони підняли руки догори, вступили барабани і флейти, дервіші закружляли спочатку повільно, а далі усе швидше і швидше, аж поли їхнього вбрання злетіли догори і стали вони схожі на дзиги. Їхнє кружляння здавалося чимось фантастичним, не вірилось, що люди здатні на таке, а дервіші заплющили очі і, увійшовши в транс, уже вимкнули для себе світ надовкола, зосередившись лише на своєму танці й контакті з небом. Ярош побачив, як усі присутні стали погойдуватись в такт із музикою і теж заплющилися, а за якийсь час непомітно для себе і він заплющив очі, відчуваючи, що якась сила відриває його від землі і піднімає вгору, ось він уже гойдається у повітрі, стеля зникає, і голубий простір втягує його в себе [...]."
Ю. Винничук. Танго смерті

В сучасній інтерпретації Gort означає "плющ", хоча дослівно це слово означало "поле". Про символізм поля розкажу дещо пізніше, а спершу - про плющ. 

Друга п'ятірка фед вражає своєю вихровою структурою. Першою була Ожина, рух продовжує Плющ. Тут сАме чітке відображення продовження руху. А.Кісєльова наводить приклад із танцем, коли Ожина - це зачин і розвиток подій, а Плющ - кульмінація, найвищий момент екстазу. Вище цитую одну із моїх улюблених книг. Коли прочитала про дервішів, одразу згадала цей уривок. Танець дервішів, вакханалії, стереотипний танець на шабаші, танець Калі, що знищує і творить світ.. Спільне для них усіх - це момент найвищого піднесення духа, коли все зникає і ти стаєш всім. Події, танець розгорається з величезною швидкістю, ти впиваєшся пристрастю, а в той же момент у тобі - пустота Космосу.

Плющ також порівнюють із спіральним рухом, духовними пошуками. Але чи не є спіраль свого роду повторенням із деякими змінами? Виходить, що в той час, коли наш Розум і Свідомість перебувають на небесах, у без-чассі і без-просторі, навколо нічого не відбувається. Справи не робляться, стосунки не будуються і твій шлях самотньо чекає на тебе. Gort - це рух не лише до небес і піднесення духу, це й шлях вниз, до власного підсвідомого, заглиблення в нього і блукання у ньому. І тут вже від нас залежить, чи знайдемо ми вихід із ситуації, а чи піддамось; чи шляхом блукань народиться істина, чи нам суджено загрузнути у спіралі думок. Адже Gort - це також і воскресіння.

Відомо, що отруйні рослини також стають антидотами, а деякі їх дози можуть бути лікувальними. Плющ не виняток. Його використовували для лікування ангін, шкірних захворювань. Плющ вважався також анти-похмільним засобом. Таверни вивішували його на своїх вивісках як знак того, що від їх вина, справжнього і вишуканого, не захмелієш; виноградною лозою і лозою плюща прикрашали винні кубки. Зрештою плющ, разом із виноградною лозою, був священною рослиною Діоніса. Голову бога вінчав вінок із лози і плюща, а в руках він тримав жезл, що складався із стебла фенхеля та шишки сосни, обвитої плющем. Плющ також був символом Кернунноса, адже асоціювався із змією, яку бог тримав у руці. Була ця рослина і символом поетів.

Не можна не згадати про здатність плюща обвивати рослини, будинки і розвалини. Таким чином він асоціюється із занепадом, задушенням, знищенням (душить дерева, розвалює кладку дому). Існують легенди, в яких золото, подароване феями, перетворюється у листя плюща. Але в той же час, плющ вважають символом вірності і дружби, захисту і домашнього затишку. На зимове сонцестояння прийнято прикрашати дім гостролистом і плющем - чоловічий і жіночий символи; нареченим дарують сплетені червоною стрічкою або ниткою гостролист і плющ як символи подружньої вірності, а здатність плюща обвивати стовбури дерев асоціюють із міцною дружбою, яку ніщо не здатне зруйнувати роками. Можливо, варто також згадати про подружній зв'язок, а також зв'язок сексуальний із його сплетінням тіл, з міцними "обіймами", які можуть і перехоплювати подих, і приносити задоволення. І тут, повертаючись до Gort, хочеться нагадати, що почуття і дружба справді можуть бути міцними, міцними на стільки, що ваші обійми і присутність душитимуть вашого друга чи коханого. У поєднанні з блуканням всередині, це також може значити, що ви навіть не помічаєте цього.

Що ж до буквального перекладу Gort - "поле". Кельтський календар був приурочений до сільсько-господарського. Новий рік починався у Самайн, коли вбивали усю худобу, що могла не пережити зиму, заготовлювали їжу для себе, після Самайну не можна було також працювати у полі. Власне худоба та поле визначали заможність господаря і його благополуччя. Худоба також слугувала розмінною монетою. Плющ використовувався як амулет для захисту худоби та збільшення надоїв молока. Цікавим в такому разі є поєднання цих даних із перетворенням грошей у плющ у легендах. З його допомогою обманювали, але чи не був це і подарунок?

Значення у гаданні: повільний і ненаправлений прогрес, спіральний рух вперед; ціль, визначеність, самоконтроль; складний, але можливий шлях. В той же час: заплутаність в обставинах чи власному егоїзмі; подумай двічі, що ти робиш і чому. Зацикленість на власному Я, коли варто довіритись інтуїції, викинути негатив із життя, позбутись відносин, що отруюють вашу життя. Gort нагадує, що те, що є найважливішим для нас, дає нам сили рухатись уперед. Це залежить лише від наших дій, але не від слів. Gort ставить все на свої місця і показує, який рівень віддачі енергії ми можемо очікувати (як наслідок власних дій). 

Плющ у магії:
*Сплетені разом за допомогою червоної стрічки чи нитки гілочки гостролисту і плюща принесуть вірність у сім'ю.

*Гілочка плюща над стійлом худоби принесе їй здоров'я і збільшить надої.

*Вінок із плюща на голові у переддень Бельтайну подарує своєму власнику здатність бачити відьом у натовпі. 

*!0 листочків плюща, покладених під подушку у ніч на Самайн, покажуть чоловікові його майбутню наречену.

*Якщо ж дівчина нестиме у кишені голочку плюща в цей час і з нею з власної волі заговорить чоловік, то він і стане її судженим. (Увага! Можливо, форма легкого привороту).

*Плющ, що росте на будинку принесе його мешканцям добробут і захист.

*Свято кропив'яника у Англії відбувається 26 грудня. Вулицями проходить мовчазна процесія. Першим іде чоловік, що несе жезл із "гніздом кропив'яника" - кулею, сплетеною із плюща. В кулі несуть мертвого кропив'яника. Із кулі звисають чорні стрічки. І чоловік і вся процесія ідуть у головних уборах із плюща з вимазаними сажею обличчями. Процесія супроводжується співами чоловіків і акомпанементом жінок. Потім всі танцюють.
Кропив'яник - король птахів теплої половини року. Йому на зміну до літнього сонцестояння прийде малинівка. Обидва птахи священні, і кропив'яника можна було вбивати лише 26 грудня, в день святого Стефана. Так відзначають прихід зими, темної пори, пори своєрідної анархії.
 

Джерела:
А.Киселева. Лестница Огама
druidry.org
ecoenchantments.co.uk
livinglibraryblog.com

Немає коментарів:

Дописати коментар