До Самайну залишилось

понеділок, 25 серпня 2014 р.

Beth. Береза


Последней береза шла, мудрейшее из деревьев,

Отстав не трусости ради, а гордость свою сберегая.

дерево-вождь

24 грудня - 20 січня (перший місяць)
Літера: В
Птах: Besan / Фазан 
Колір: Ban / Білий

Тварина: Bo / корова
Знаряддя: Biaill / сокира
Мистецтво: Bethumnacht / Виживання (найбільш необхідна для життя праця)
Елемент: Вода / ОБОД: Повітря
Планета-правитель: Венера / Юпітер
Знак Зодіаку: Рак / Стрілець
Стать: жіноча

Word Ogham of Morann mac Main: “Блідий стовбур і світле волосся” 

Word Ogham of Cú Chulainn: “Черлена краса, варта переслідування” 
Word Ogham of Mac ind Óic: “Та, що із найбільш срібною шкірою” 

Первісне значення: Богиня-Мати
 очищення, відновлення
Мова квітів: граціозність
Ключові слова: нові починання, точка відліку, джерело, зав'язка
Число Брікріу: 1
Сили: очищення, сторож нових починань, провісник надії, провідник емоцій, захист.
Мої асоціації: початок, відродження, переродження, цикл, жіночність, чистота, захист, допомога.

Береза - дерево, поширене в усіх країнах Північної Європи та Північної Америки. Кожного року навесні її кора набуває яскраво-білого кольору, а дітлахи бігають від дерева до дерева, щоб зібрати перший сік. Однак не лише це виявляє здатність берези до відновлення процесів життєдіяльності. У разі стихійних лих береза першою починає формувати новий ліс. 

Береза - перше дерево-символ Огаму через те, що є першим місяцем у календарі друїдів. Відома у кельтів як Beith ([бей]) воно є символом нового начала, регенерації, надії, нових світанків і обіцянки того, що гряде. Згідно з легендою, саме на березовій гілці були видряпані перші символи Огаму. Ці знаки читалися вертикально - знизу вгору.
Роберт Грейвс у книзі "Біла Богиня" стверджує, що це було попередження для ірландського бога Луга про фейрі - народ Ши, який хотів викрасти його дружину. Напис складався з семи "В" і значив, що його дружину "сім разів понесуть від дерева у казкову країну, якщо береза буде її наглядачем" (тут береза використовувалась для побиття!). 
Добре відома символічна жіночність берези. На перший погляд, це ніжне, сором’язливе дерево, але воно є потужним символом надії та відродження. 
Богині, пов’язані з березою - це богині фертильності: Фрігг, Фрейя, Венера, Аріадна, Бригіда, богиня сов Уельсу Blodenwedd. 
В шаманізмі береза - Космічне Дерево, і шаман робив дев'ять зарубок на її стовбурі або зрізаній гілці, що символізувало сходження духа шамана  до Великого Духа. 

Під час святкування багатьох дохристиянських свят використовувалась деревина берези, її кора, гілки або листя. На Імболк біла кора використовується разом із свічками, щоб символізувати повернення світла, а соком берези наповнювались чаші друїдів.
У Белтайн береза була першим деревом у виборі майського дерева. Її зрізали на світанку, щоб декорувати і танцювати потім навколо неї в старих ритуалах родючості, а пізніше спалювали на ритуальному вогнищі. 
У Самайн під час деяких передноворічних дійств береза спалювалась у вогнищі, щоб відігнати від нього злих духів, та символізувати швидке повернення світла і відродження. 

Магія берези
* Напишіть своє бажання на бересті, обпаленому по краях, і тримайте його у безпечному місці. Бажання збудеться.
* Для охолодження будь-яких пристрастей, гніву чи надмірних емоцій - посидіть деякий час, обпершись спиною до берези. Якщо це зробити неможливо - візьміть щось з берези в руки і посидіть наодинці у спокої. 
* Носіть з собою березову гілочку в якості захисту від негативних впливів. 
* Носіть при собі трохи бересту чи сухого березового листя в час нових починань чи перед поїздкою.
* Колиски, іграшки та інші дитячі речі із берези будуть оберігати ваших дітей.
* Використовуйте березові гілочки, щоб отримати новий погляд на старі речі, для виникнення нових ідей.
* Пасіть ваші стада за допомогою березових гілок і ваша худоба буде здоровою і даватиме гарне потомство.
* У берези можна попросить допомоги, якщо жінка хоче завагітніти. 
* Береза також володіє силою очищення. 
* Березу використовують для виготовлення багатьох магічних артефактів - огамічних паличок (ставів), плашок для рун, чарівних паличок, відьминого помела, різноманітних оберегів (від блискавки, злих людей і духів). 
* Береза - дерево русалок і Лісовика. Русалки й мавки гойдаються у її вітах або ж перетворюються у це дерево, якщо не встигнуть повернутись у воду до світанку. Лісовик може отримати ваше послання, написане на бересті чи березових листочках. Однак не варто забирати в берези занадто багато - Лісовик може і розгніватись.
* Накреслена літера Beth допоможе у започаткування нових справ, а також може дати початок новому циклу у вже існуючих. 
* В гаданні має значення, на яку частину гадального круга впав знак: Центр - починання, Південь - життєва сила, Захід - затримка, Північ - матеріальний ріст, Схід - лють. 

Вдалий випадок, сприятлива можливість, початок нового на базі старого. Час, коли сили холоду й темряви слабшають і з'являються нові паростки, нові енергії готові прийти у наш світ. 

Перевернуте значення:
Не можна залишатись в невіданні, навіть якщо це зручно. Потрібно внести ясність у справи, інакше болото, в якому ви зараз перебуваєте, стане "пунктом призначення". Не варто культивувати в собі негатив. Все, що відбувається зараз навколо і так не подобається - лише відзеркалення ваших внутрішніх процесів. Правильним буде нове починання, яке допоможе побачити сприятливі можливості, що існували ще й раніше, але ви їх не помітили. 

Джерела:
Відповідності взяті за Jonh Michael Greer. Druidic Handbook
Карта і можливі значення у гаданні: "Огам кельтський оракул" by Peter Pracownik & Andy Baggott за перекладом на російську Татьяни Яковлевої

Немає коментарів:

Дописати коментар