До Самайну залишилось

вівторок, 12 серпня 2014 р.

Кора. Оракул богинь Т. Тук

Згідно із грецькою легендою, Кора була донькою Зевса і Деметри. Одного разу її викрав Бог мертвих, Аїд ("невидимий"), і забрав у підземний світ, щоб зробити своєю дружиною. Її вбита горем мати, Деметра, шукала доньку протягом дев'яти днів та ночей, але ніхто не міг їй допомогти: Кора була викрадена з дозволу самого Зевса. Врешті-решт Геліос, бог сонця, який з небес бачив усе, що відбувається на землі, змилувався над Деметрою і розповів, що трапилося. Розгнівана Деметра покинула світ богів і відправилась у світ людей. Там вона віддалась своєму горю й розпачу, а земля перестала бути родючою. Так було поки Зевс не змилувався і не наказав Аїдові відпустити Кору.

Однак виявилось, що перебуваючи в підземному царстві, Кора з'їла декілька зернят граната і з того часу стала невід'ємною частиною світу мертвих. Щоб не зробити землю безплідною, боги домовились, що дві третини року Кора перебуватиме разом із матір'ю, а одну третю - у царстві Аїда. Саме в цей час Деметра бродить світом, а земля не плодоносить.

Кору часто називають Персефоною. Однак складно знайти походження цього імені в грецькій мові. Дослідники вважають, що Персефона - богиня підземного світу, яку вшановували місцеві жителі Балкан до вторгнення сюди греків. Пізніше образи Персефони і Кори злились в один. Таким чином, Кору, Деметру та Персефону вважають трьома іпостасями однієї богині. Ці іпостасі передають повний цикл життя-смерті, від Діви, через Матір, до Старої.

Випадіння цієї карти в оракулі Т.Тук вказує на те, що ситуція складніша, ніж те, якою вона виглядає. Великі узори й цикли відіграють тут свою роль; також майте на увазі, що все циклічне і з часом повернеться до первісної форми. Можливість знайти свою силу в труднощах: хоча Кора й була викрадена і ув'язнена у підземному світі, але згодом вона стала його королевою.
Послання Кори: "Весна може прийти лише за зимою".

Символи: пучок зерна, вінок квітів, гранат, квітка нарцису, факел.
Пов'язана з весною та джерелами.

Колір свічки: чорний.
Трави: ромашка, плющ, лаванда, конвалія, папороть, м'ята, нарцис, гранат, очерет, верба.
Пахощі: мигдаль, бергамот, гіацинт, нарцис, ваніль.
Тварини: кажан, папуга, баран.

Кору вшановують у переддень Імболка.
Римляни вважали, що Прозерпіна повернулась із підземного світу 3 квітня.
* http://www.teenwitch.com/divine/greek/persephone.html

Немає коментарів:

Дописати коментар