До Самайну залишилось

вівторок, 19 серпня 2014 р.

Пантера. Тотем

Відомо, що деякі тотеми супроводжують нас усе життя і є нашим представленням у духовному світі. Деякі ж приходять тимчасово, щоб надати урок, допомогти у певній життєвій ситуації, здійснити перехід чи осягнути мудрість. Моя Пантера зі мною від самого дитинства. Вона супроводжувала мене у іграх та снах, вела мене, коли стала на шлях магії. Останнім часом ми рідко "бачимось", а коли це стається - зустрічі часто мають агресивний характер, що може свідчити про певний внутрішній конфлікт. Та й у мене з'явились додаткові тотеми, які на разі все ще зі мною. Однак - за основним тотемом я сумую, і думаю, корисно буде пригадати собі всі його якості.

Певні виписки і цитати (в перекладі та в оригіналі) вже публікувались на моїй сторінці в одній із соц.мереж, але зараз я хочу написати щось своє (опираючись на вже використані раніше джерела та власний досвід). До речі, ті публікації можна переглянути тут і тут.     

                       
                                           Леопард                                               Ягуар

Перш за все варто сказати, що в природі не існує такого виду як "пантера". Пантера - це велика кішка-меланіст, леопард або ягуар. Тобто будучи пантерою, ви не є водночас і леопардом, і ягуаром, або ж жодним з них. Ви - або леопард, або ягуар. Інколи можна зустріти згадки про пум-меланістів, однак важко сказати, чи це фейкові записи в і-неті, чи правдиві. Також пантери - це рід великих кішок, куди входять тигр, лев, леопард і гепард. Цікаво те, що всі вони вміють ревіти.

Якщо подивитись на територіальне розселення кішок-меланістів, то побачимо, що ягуарів можна зустріти в джунглях Америки, леопардів - на просторах Африки, Азії, також є згадки, що колись ареал їх поширення сягав і Древньої Греції. Ягуар більший і масивніший, на мою думку, більш "збитий"; леопард - менший, менш масивний, з більш витягнутою мордою. Відрізняються вони й своїми чорними цятками, однак я розрізняю ці види саме у вигляді пантер :)

Окрім різного ареалу розселення, це перебування у різних культурах, а якщо йдеться про тотемізм, а отже систему архетипів, то це виявляється досить важливим. Наприклад, тут є гарні описи котячих в якості тотемів. Наприклад, ягуар в міфології ацтеків означає сили темряви, що знаходяться у зіткненні з солярною енергією орла. В мексиканській культурі ягуар - посланець духів лісу. В шаманізмі образ ягуара - один із найпопулярніших тотемів шаманів, адже йомі підвладна майже уся магія. Він мудрий, благородний, гордий. Він правитель усіх тварин. Він бачить в темряві, і його зір - всюдисущий. Остання властивість тотему ягуара перекликається із здатністю до яснобачення. А у Борхеса є чудова оповідь про те, що на шкурі цих тварин зашифроване те саме Слово, за допомогою якого й був створений увесь Світ :)




Водночас дуже схожий опис Ви можете почути від африканських племен щодо леопарда.
Леопарда називають символом жорстокості, люті, агресії, сміливості, хоробрості, стрімкості та активності. Коли Вам кажуть про жорстокість та агресію Леопарда, Вам не варто недооцінювати ці його якості. Я не кажу обов'язково про людину з цим тотемом. Хоча певні риси є. Перш за все, я говорю про Леопарда як Вашого наставника та тварину-провідника. Леопарда також називають "Невсипущим Сторожем", його пов'язують з Місяцем та його магією. Це тотем воїнів. Він може як творити, так і руйнувати, і обидві ці сили проявляться у своїх найвищих точках.

Повертаючись до сайту: "Його відмінна ознака з сімейства котячих - те, що він є чудовим хранителем". Я не можу порівняти Леопарда з іншими котячими, однак можу сказати, що сам по собі цей тотем справді гарний захисник. Ви можете відчути його поруч у будь-який момент, як він ступає на пружних лапах, спокійний і виважений, впевнений у власних силах і мудрий. Його можна брати у астральні подорожі і "домовлятися" про те, що він захищатиме вас в цій подорожі. Однак можна й не домовлятись якось спеціально. Ваш тотем вже й так є Вашою частиною і знає, як діяти на благо Вам.

Щодо згадки про агресивність і жорстокість. І леопард, і пантера зокрема - дуже сильний тотем. Потужний. Але він дається не просто так. Це спочатку у мене був період няшності і захоплення Пантерою, ігор під час медитацій і обнімань за шию. Так ми росли. Однак завжди приходить час засвоювати уроки, і якщо ти з цим не справляєшся, міри будуть справді досить жорсткі. Вперше я це зрозуміла, коли після періоду "я така мила-пухнаста-світла дівчинка" моя Пантера видала мені порцію "настанов" про в роді, "а не о**гіла ти так поводитись? Ти пам'ятаєш, що ти не кошеня, а хижак?". Відчуття не з приємних. Відчуття - ти в шоці. А потім встаєш і йдеш жорстко працювати, просто працювати, а також на собою, над тілом і Шляхом. Просто Ваша Пантера, Ваш Леопард чи Ягуар ніколи не дозволять Вам розслабитись в плані того, щоб не рухатись, не розвиватись.


Щодо результатів пошуку інформації в Гугл. Наприклад, пантера запекліша, ніж тигр чи лев. Вона може задіювати більше 500 м'язів для здійснення найрізноманітніших рухів. Вона ніколи не видає попереджувального рику перед нападом на здобич, часто підкрадається з-за спини, здатна переносити здобич важчу за себе у декілька разів. Вона рідко нападає на тварин і, порівняно з левами і тиграми, в цьому виді набагато менше тварин-людоїдів. Однак вона стає запеклим ворогом, якщо поранена чи поряд знаходяться її діти. Хоча пантери - одинаки і не живуть прайдами, краще почуваються самі на власній території, однак про потомство дбають разом. Поки матір доглядає за новонародженими кошенятами, батько приносить здобич. Однак він не підходить близько до лігва. Мати-пантера може доглядати своїх дітей, не покидаючи їх декілька днів поспіль.  



                                                                                           Yoshitaka Amano

Пантер - дуже граційні тварини, воднчоас їх рухи - тихі і непомітні. Вони - відмінні спринтери, але не є бігунами на довгі дистанції. Якщо жертві вдається вирватись, пантера/леопард залишать їх у спокої. Якщо жертва поранена достатньо сильно, є сенс слідувати за нею, поки та не впаде. Але не переслідувати тварину, якій вдалось втекти цілою. Аналогічною є ситуація з людьми-пантерами. Просто проводьте для себе паралелі. Ті люди, чиїм тотемом є пантера, ніколи не протистоятимуть іншим людям прямо. Вони вичекають відповідний момент і завдадуть удару несподівано для їх "жертви". Вони не граються, коли полюють. Саме про цих людей можна сказати, що вони йдуть по головах. 


Чудово розвиненими у пантер є слух та зір. Вони володіють бінокулярним зором, тобто їх очі можуть дивитись незалежно один від одного. Люди-пантери є чудовими збирачами інформації. Їх сфера - знання та пошук цих знань (окрім інших). 


Найбільшої влади Пантера досягає вночі, щодо сезону - це зима. Найпотужніший момент у місячному циклі - новолуння. 




З усіх тварин, ймовірно, чорна пантера найбільше пов'язана з містикою. Це тварина темної сторони місяця, символ жіночності, Темної Матері. Це символ життя та сили ночі. Часто вона також є символом темряви, смерті та відродження. У людей досі існує примітивний страх темряви та смерті. Тотем Пантера допомагає зрозуміти природу цих явищ і таким чином позбавитися страху перед ними, навчитися використовувати свою силу.


Основні властивості тотема Пантера:

1. Очищення
2. Перемога світла є кінцем темряви
3. Пробачити те, що багато років приховувалось, було забутим і повним знищенням
4. Досягти божественного у собі
5. Прихід учителя
6. Альтернативні реальності справді доступні, і ви можете побачити їх
7. Осягнення сексуальної енергії, її зцілення та направлення
8. Народжуватись двічі
9. Ми повинні страждати від втрати того, про що ми ДУМАЛИ, що любимо
10. Ви можете змусити людей думати про вас так, як вам самим того хочеться
11. Ви можете "розчинятися" у навколишньому середовищі
12. Використовуйте свої сили для добра і для пробудження
13. Захистіть себе. Ніхто не буде боротись із чорною пантерою. (No one will f*ck with a Black Panther.) Настав час повернути свою силу. Ви завжди володіли нею.

Пантера вчить терпіння. Вона може чекати на здобич днями, непорушно оглядаючи територію з дерева. Пантера навчить Вас дослухатись до інтуїції і чути її. Панетра навчить Вас впевненості у власних силах та відчуттю власної могутності. Ви знатимете, що Світ дасть Вам усе, що Вам потрібно, і ця впевненість дуже полегшує життя. Дозволяє бути тут і зараз.

Панетра навчить Вас безстрашності; не лише не боятись темряви, а й розуміти її, розчинятись у ній, ставати з нею одним цілим. Те саме стосується підсвідомості й різноманітних страхів. Їх варто "освоїти", зрозуміти і зробити своєю силою. 

Немає коментарів:

Дописати коментар