До Самайну залишилось

четвер, 21 серпня 2014 р.

Про Огам

Про Огам написано багато - головне загуглити. Чи прочитати пару книг, якщо хтось цікавиться. Моя стаття не претендує на геніальність, однак вона була раніше опублікованою на іншому ресурсі російською мовою. Приводжу її тут у перекладі з деякими правками та змінами. 


Перше, що приходить на думку, коли згадуєш про Огам - друїди, кельтські жреці, вчителі та судді. Свої ритуали друїди проводили в священних гаях, а сакральним деревом був дуб. Власне, від назви цього дерева, згідно із однією із версій, і походить слово "друїд". Інша версія: галльська форма "druides", як і ірландське "drui", походять із одного прототипу "dru-wid-es" - "дуже вчені", що містить той же корінь, що і латинське дієслово "videre" ("бачити") та слов'янське "відати".

Друїди вчились своєму мистецтву близько 20 років. В залежності від ступеня знань, виділяли 3 ранги: овати, барди і друїди. Відомо також, що друїди не записували своїх знань. Вважається, що робилось це з декількома цілями: щоб убезпечити свою касту (адже саме знання зумовлювали наявність влади друїдів у суспільстві) та для розвитку пам'яті учнів. Для того, щоб отримати ранг барда, учень повинен був вивчити напам'ять декілька сотень текстів.

Однак письмом все ж інколи користувались. В соновному це короткі епітафії та надписи. Виявлено близько 500 таких надписів, що в основному містятьантропоніми й теоніми; знайдено декілька апелятивів. Всі ці надписи були знайденими в основному на стоячих каменях. Алфавіт висікався вертикально, знизу вверх, і завжди на ребрі камня, так, що стик двох площин каменю водночас був основою алфавіту, а горизонтальні лінії вирізались з обох боків від неї, тобто на двох суміжних плоскостях каменю.

Назва кельтського алфавіту походить від імені бога Огми або ж від "канавок" ([oh-wam], дослівно - "канавки"; ті, що висікались на камені). В "Книзі з Баллімонту" написано: "Саме Огма, вмілий у знанні мов та в поезії, був винахідником огамів; вони призначаються для запису таєсний речей, зрозумілих лише тим, хто знає, й зберігаються вони в таємниці від бідняків і простолюду... Огамом це письмо назвав сам Огма. Слово "Огам" походить від "ghuaim" або "guaim", тобто "мудрість, за допомогою якої барди отримують здатність віршувати", адже ірландські барди виголошують свої вірші за допомогою його гілок. Перший вірш, написаний огамом, називається й "Soim". Він був написаний на бересті і відданий Лугху, сину Етлема..."

Не існує точних даних про походження цього алфавіту, але вже в кінці залізного віку (XII - III ст. до н.е.) друїди використовували цю систему в якості календаря, який базувався на 13 місячних циклах і святкуванні чотирьох сонцестоянь. [Десь недавно я зустрічала версію, що такий календар - вигадка нашого часу - прим.]

Друїди, які тонко відчували духовні сили природи, приписували кожному дереву чи кущеві свій місяць в році і букву в алфавіті. Кажен з них був відображеним у фольклорі і активно використовувався в медицині, представляв древні магічні сили і метафізичний сенс.

Алфавіт дерев складався з чотирьох груп букв: трьох для приголосних і однієї для голосних звуків. Приголосні позначались рисками від однієї до п'яти, голосні - крапками, також від однієї до п'яти.

Кожна буква мала свою назву, що відповідала назві дерева. Про це ясно згадується у "Книзі з Баллімонту", де на питання: "Як і на які частини ділиться огам?" дається така відповідь: "На 4: "А" зі своєю п'ятіркою, "Н" зі своює п'ятіркою, "М" зі своєю п'ятіркою та "А" зі своєю. До цих двадцяти знаків пізніше було додано ще 5 знаків дещо іншої форми для позначення дифтонгів. Вірогідно, що їх придумали вчені-монахи в середні віки.

Щодо магічного застосування Огаму. Зараз він використовується в основному для гадання. Кожна буква, знак, представляє не лише певне дерево і його властивості, але й також узагальнює деякі "енергетичні потоки", що і робить можливим гадання. Друїди використовували Огам також для запису заклинань. Вважалось, що написані знаки, які отримували таким чином матеріальне виявлення, діють сильніше, ніж слова, сказані. Також згадуються обереги, які робились з невеликих паличок. На них огамом вирізались охоронні заклинання. Такі обереги носили на одязі чи зберігали вдома. Схожі палички з огамом використовувались і для ворожіння.

Список джерел, що допомагали в написанні статті, а також будуть цікавими Вам:
http://www.ecoenchantments.co.uk/myogham_intropage.html#
http://www.drui.ru/
http://ru.wikipedia.org/wiki/.

Ну і для кого це нова тема, раджу почитати "Cad Goddeu" - "Битву Дерев" та "21 урок Мерліна" Дугласа Монро ;)

Немає коментарів:

Дописати коментар