До Самайну залишилось

четвер, 25 вересня 2014 р.

Сойка. Тотем

Цікаву групу тотемів становлять тотеми-птахи. Адже здавна птахів вважали посланцями неба, віщунами (кельти навіть могли передбачати майбутнє за польотом птахів), також вони символізували зв'язок неба і землі.

Однак, окрім таких загальних значень, кожна група птахів має також і свої унікальні. Сьогодні я хочу поговорити про сойку, яка часто з'являється на моєму шляху і завжди приносить багато родості в ці зустрічі.

 
                   Eurasian Jay by Ville Airo                                          
Сойка належить до родини воронових, для яких характерними є асоціації з розумом, віщуванням, цікавістю. Однак у древніх легедах та переказах ви не знайдете стільки ж згадок про сойку, як можна знайти про ворон і воронів. І це дивно, адже ареал поширення сойки займає усю Євразію. Із небагатьох асоціацій, однією із найвідоміших є кельтська назва сойки - "крикун лісу", ім'я, що наводить алюзії до імені грецького бога Пана, символа страху і дикої природи. На сайті http://gwawinapterus.wordpress.com/2012/07/25/eurasian-jay-totem/ автор пише, що для нього сойка асоціююється з Аполлоном, Адонісом, Фрейром, Геліосом та іншими сонячними богами. Адже і Аполлон, і Луг мають історію асоціацій із вороновими. Ворони були священними птахами Аполлона як бога пророцтв, а Луг буквально означає "ворон", але оскільки він є богом світла, то більш відповідним птахом для нього буде все ж сойка.

Як і всі воронові, сойка також пов'язана із розумовою магією. Будучи, мабуть, найрозумнішими тваринами після людей, воронові асоціюються з інтелектом, інформацією, швидким мисленням, вирішенням проблем, пам'яттю, творчістю, навчанням, темними мистецтвами, пророцтвом, змінами і руйнуванням, ворожінням і контролем.
Стихією інтелекту є Повітря, однак часто їх пов'язують із духом та світлом - Вогонь. Деякі джерела пов'язують ім'я сойки з землею (jay i Gaea). Таким чином, сойка символізує зв'язок неба і землі, а ви отримуєте доступ до універсальної енергії та сили.

Унікальність сойки полягає у тому, що її мудрість - це мудрість предків. Її мудрість також дозволяє одночасно сприймати та розуміти усю екосистему лісу, а отже - передавати інформацію між окремим її частинами.
У сойки є й інший зв'язок з лісом - вони розносять жолуді на великі відстані, сприяючи, тим самим, розширенню території лісу. Водночас сойки не нехтують перебуванням у містах та міських парках, приносячи нам, таким чином, вісті із лісу. Наприклад, для мене саме цей її аспект був головним, коли сойки вперше часто почали прилітати до мого дому чи літати над стежками у лісі. Та й вони надзвичайно гарні птахи. А ще так цікаво дивляться в очі і розглядають тебе... В мене завжди є враження, що сойка передає привіт чи вісті з лісу.

А щодо вістей, то сойки - дуже комунікативні істоти, що використовують широкий спектр звуків для передачі своїх думок. Ці звуки настільки різноманітні. що сойка навіть може імітувати голос людей та повторювати деякі наші фрази. Однак все ж ви будете по-справжньому здивовані, коли почуєте "спілкування" декількох сойок :) В такому спілкуванні справді присутні безліч емоцій та інтонацій!
Відомо також, що сойка може імітувати голос такого хижака, як яструб, щоб відвадити лісових звірів від свого гнізда. Адже сойки безстрашні, коли мова йде про захист її партнера, пташенят і території. Вони захищатимуть все це навіть від ворогів, що переважають її розміром і силою. І часто сойка виходитиме переможцем.

Якщо Сойка - ваш тотем, то всі її риси та асоціації притаманні і вам. Так, окрім всього вище сказаного, ви знаєте, коли стояти на видному місці, а коли сховатись у тінь і стати невидимими. Ви легко зв'язуєтесь із духовними сферами буття і ніколи не заблукаєте у них. Ви рідко непостійні та нервові і легко заземляєтесь. Також ви, швидше за все, володієте величезними здібностями і потенціалом, і ваше завдання полягає у тому, щоб не розгубити їх, а розвинути у найкращий спосіб. Так, ви повинні навчитись використовувати вашу особисту владу належним чином. 

Сойка вчить швидко адаптуватись до будь-якої ситуації та швидко навчатись. Вона дає до пам'яті про події давно минулих часів, а також показує, як привести їх до дії. Вона демонструє прийняття ризику, використання вже існуючих можливостей та способи знаходження нових. Вона показує міць розуму і силу духу, збалансованих з розсудливим мовчанням та граничним терпінням. Смілива та допитлива Сойка має схиліність до розслідування, викриття правди, а також - адаптації. Її творчий розум відкриває священний взаємозв'язок між усіма речами і явищами. Психічне зростання допомагає духовному, а отже -  енергетичні центри голови та головного мозку можуть активуватись, завдяки отриманню нових духовних знань. У духовній сфері тотем сойки говорить нам про ясність і бачення.

Додаткові асоціації для сойки:
енергетика
ясність
переваги
цікавість
вірність
інтелект
зв'язок
визначення
впевненість
стійкість
відродження
життя після смерті
адаптація
Вищий Розум

Немає коментарів:

Дописати коментар