До Самайну залишилось

вівторок, 6 жовтня 2015 р.

Ruis. Бузина

24 листопада - 24 грудня

Звук: R
Слово Mac ind Oic: "почервоніння обличчя"
Слово Ку Хуліна: "різкий гнів, що є покаранням"

Елемент: Вода

Планета-правитель: Венера, Сатурн

Стать: жіноча

Птах: Rocnat / гайворон


Тварина: Ron / тюлень

Колір: Ruadh / темно-червоний
Знаряддя: Rusc / кошик
Кристал/камінь: чорний гагат, олівін
Число: 15
Божества: Хель, Венера, Кайлех
Руни: -

Ключові слова: захист, зцілення, мудрість, процвітання, сон, благословення
Асоціації: Новий Місяць, темрява, життя у смерті і смерть у житті, гідність, мудрість, що приходить з роками, мудра жінка, зануритись у глибину

Прекрасна, велична і мудра. Милосердна й добра Мати. Коли твоєї мудрості почали боятись? Коли твої сили захисту обернулись злом, від якого ти захищала? Коли твоя затишна темрява наповнилась жахіттями думок? Вночі і тіні, й силуети - одні. Вигадка й реальність справжні. То чого бояться діти?

Немає в Огамі дерев немагічних і нецікавих. Так само, як більшість з них пов'язані із захистом. Особливість третьої сім'ї фед - в їх тісному зв'язку із Сідами (Ши). Перелічені дерева - територія чарівного народу, а феди несуть відповідне символічне і енергетичне навантаження. Не є винятком і бузина. Пов'язана із материнством, захистом і затишком, бузина переживала різні періоди у її трактуванні людьми. Так само, як і жіноче начало, вона вважалась то життєдайною турботливою матір'ю, то злою відьмою. Цілком вірогідно, що такі протилежні точки зору є всього лише двома сторонами однієї медалі.

Спочатку про Ши і магію. Самі по собі вони нероздільні. Ши - потужні союзники, а проте діти богині Дану володіють досить неоднозначним характером. Вони справді підступні (у деякому значенні цього слова) і вони справді природні (у всіх значеннях). Бузина ж - одне із місць їх проживання у втіленому світі. Бузина - це також прихисток і джерело їжі для лісових птахів (які символізують зв'язок із потойбічним світом та є вісниками у всіх світах). Бузина - це дерево, у яке перетворюються відьми за переказами, поширеними на Британських островах та в Ірландії. Що характерно - відьми, зазвичай, злі, ті, що шкодили селянам, наприклад, доїли корів.

Жіночність, темрява і магія слугують ніби лейтмотивом у енергетиці цього дерева і літери Огаму. Можливо, тому Р.Грейвс розмістив Ruis у 13-му місяці кельтського року - завершальному періоді, коли темрява поглинає світ і сонце, щоб вони знову були народженими. 
Menton J. Matthews
З темними аспектами також асоціюється пересторога не рубати дерево, а якщо вже так стається, що потрібна якась його частина, дереву треба пояснити свою потребу і попросити вибачення за вчинену шкоду. Та в жодному разі деревину бузини не можна приносити в дім і спалювати на домашньому вогнищі - вона приносить біди. При цьому ж існує переказ, згідно якого на дим від такого багаття злітаються усілякі злі духи і зручно вмощуються на димоході необережного. Пов'язана бузина й зі світом мертвих. Її гілки садили у свіжу могилу, а якщо невдовзі бузина зацвітала, вважалось, що душа померлого поринула у кращий світ. Бузинова сопілка дозволяла покликати у танок самих Ши, а якщо дивитись крізь таку трубочку, їх можна було й побачити. 

Ще декілька практичних порад:
* Поєднайте 9 гілочок бузини червоною ниткою у віяло носіть його, працюючи зі стихійною магією і потребуючи допомоги елементалей.
* Намисто із бузинових паличок (поєднані ниткою через серцевини) за задніми дверима дому захистить від злих духів.
* Закопайте дитячі молочні зуби (або інший амулет) під деревом бузини для захисту від негативних заклинань чи хвороби.
* Розсипаючи листя бузини над головою людини, ви благословляєте її. Після цього листя необхідно відпустити за вітром.
* Свисток чи дудка із гілки бузини допоможе прикликати фей і духів.
* Хрест із бузинових паличок, зв'язаний червоною ниткою, розміщений над стійлом, захистить худобу.
* Для того, щоб побачити фей, промийте очі росою із бузинових квітів.
* Для того, щоб побачити царя фей, сховайтесь під бузиновим кущем напередодні дня Літнього Сонцестояння.

При цьому всьому бузину поважали і любили як лікарський засіб, що знайшло своє вираження у народній назві - "лісова аптечка". Адже із ягід готували й готують варення, вина, печуть пироги; квіти - чудовий засіб при кашлі, простудах, бронхіті, відмінний тонік та засіб для вмивання очей, а ще із них виготовляють шампанське; листя використовують у відварах проти опіків, укусів комах (відвар також відлякує їх) та шкірних ран і інфекцій. Однак листя, кору і коріння вважають отруйною. 

Смерть і відродження, темряву і перший промінь, відсутність, безмовність і тишу поєднала у собі Ruis. Джон Майкл Гір вважав, що у ній - шлях до нового руху, нові звершення і закінчення, закінчення одного шляху, за яким одразу починається новий. Ліз і Колін Мюррей назвали це "життям у смерті і смертю в житті". Роберт Грейвс дивиться дещо поверхово і називає бузину деревом долі та деревом відьом. Найджел Пеннік говорить, що не стільки відьом, скільки темних аспектів богині-матері. Ерін Лоурен Лорі вважає бузиною деревом злої долі для одних та деревом захисту для інших. Можливо, вся справа у сприйняття власних темних аспектів і темряви як такої? Страх має великі очі, кажуть у народі, та, можливо, у нього більші вуха і уста нашого власного его, що намагається придушити підсвідоме?

Ruis вражає своїми суперечностями і різноманіттям у баченні. Та це те, що на поверхні. Як і все глибинне, сила Ruis тиха, зачаєна і потужна. Кажуть, у ній - пристрасть і безумство, заздрість, внутрішня боротьба. Кажуть, вона - це чиста влада і життєдайна сила. Не даремно бузину порівнюють із Котлом Відродження - така ж кипуча, та лише дещиця - то концентрація сили; решта - необхідні процеси.

Santiago Caruso

Ruis - це й відсутність часу, відсутність руху. Однак всього один момент може тривати вічність. Заглибившись у себе і тишу можна насправді потужно працювати. Часто близькість кінця дає нове натхнення і забирає усе непотрібне, показує нас без масок, та часто у колі власних страхів. А що за ними? Розпізнавши те, що нас лякає, придивившись, ми можемо побачити речі зовсім не страшні, та речі, що заслуговують співчуття і любові. В момент, коли приходить кінець душа очищається й сповнюється новими силами, адже їй вже нічого боятись.

Ruis - про те, що десь глибоко всередині вже визріває рішення, збираються сили, і те, на що ви ще зараз не наважуєтесь, скоро саме виплеснеться нагору. Ruis - про здатність переборювати, про мудрість, про зв'язок поколінь, про всі ті негаразди, що роблять нас сильнішими і роблять нас тими, хто ми є. Якщо пам'ятати, що минулого більше не існує, кожну мить нашого існування щось відходить у небуття, то Ruis - це наші корені і наша пам'ять.

Ruis - про те, що не можна постійно втікати, про прийняття викликів і боротьбу. Не відкриту і не гарячкову. Для цього є й інші феди. Але про боротьбу із самим собою і гартування характеру. Ruis - про перемогу світла над темрявою, без якої його не існувало б.

Пряме значення у гаданні: зцілення, дозвіл, завершення; перехід з одного стану в інший; труднощі постійно приходять; предвіщення успіху в більшості справ.
Коли життя легке, ми вчимось дуже повільно, але коли життя кидає нам виклик, в нас з'являється потенціал вчитися більше. Темний час - час не лише великого потенціалу навчання, але й великого зцілення. Пам'ятайте, що все має свій початок, середину і кінець, тож визнайте темні часи як процес розгортання, що приходить до кінця. Потрібен час, щоб побачити, чому життя вас недавно навчило, і усвідомити, як далеко ви просунулись. Не переживайте, якщо відчуваєте, що застрягли, адже зміни близько. Бережіть вашу віру і будьте готові рухатись, коли світло нових можливостей проявиться. Зрозумійте, що ви знатимете інтуїтивно, коли і як рухатись уперед.

Значення у перевернутому положенні: завершення і оновлення; потреба відпустити те, чий час минув; стати перед фактом; збентеження і сором; хвороба і неможливість.
Коли Ви знаходитесь у найтемнішому місці, достатньо зовсім небагато світла, щоб принести освітлення і таким чином зруйнувати страх темряви. Ви знайдете світло у своєму серці і ім'я йому - "любов". Любіть себе, і це світло виросте і освітлить Ваш шлях вперед. Хоча Ви самі створюєте свою власну дійсність і повністю відповідаєте за те, де Ви знаходитесь; зрозумійте, що Ви все ще на шляху і це ще не місце призначення. Рухайтесь вперед, і Ваша дійсність повернеться від темряви до світла.
http://forum.dreamsilver.ru/index.php/topic/2466-ruis-15-bukva-ogama/

*druidry.org, enchantments.co.uk, http://livinglibraryblog.com. Асоціації, бачення і музика.

Немає коментарів:

Дописати коментар