До Самайну залишилось

неділю, 6 вересня 2015 р.

Straif. Терен



На Колесі Року не позначений. Йому відповідає темна половина року; Самайн.

Звук: St / Z

Слово Mac ind Oic: "обережна спроба, найсильніший з червоних"
Елемент: Вогонь
Планета-правитель: Марс (Сатурн)

Стать: чоловіча
Птах: Stmolach / дрізд

Тварина: Srianach / борсук
Колір: Sorcha / яскравий (часто використовують срібний)
Знаряддя: Sust / ланцюг
Кристал/камінь: 
Число Брікріу: 14
Божества: Морріган, Кайлех; Дагда

Руни: Турісаз
Сили: подолання негараздів, проганяти негатив, підвищення обізнаності і енергії, очищення, захист, екзорцизм
Асоціації: зима, темна половина року, пророцтво, Новий Місяць, темні божества, фейрі, колючки, зупинка, очищення, шлях

Минуле чи майбутнє? У цьому світі чи де-інде? Тебе кличуть, тебе ведуть, а колючки чіпляються за одяг. Ти можеш здатись, сісти і заплакати. Їм буде "дуже жаль" тебе. Тебе змусять іти далі. Урок за уроком, поки ти не засвоїш. Холод і страх, темрява і страх - ось інструменти. Воля - не завжди радість, це і пронизливий вітер, іти, борючись, до останнього. Ти завжди маєш вибір. Та інколи він - лише у одному напрямку.

У терну древня і безсумнівно магічна історія. Це дерево ніколи не було "одомашненим", але археологи запевняють, що його плоди використовувались в їжу ще у період між 8000 та 2700 роками до н.е. Не забули про корисні властивості терну і в наш час. Різні частини цієї рослини помічні при захворюваннях крові, сечовивідної системи, шкіри; із ягід виготовляють джеми та джин, а сучасну сливу називають молодою родичкою терну. Сама деревина не обробляється за винятком виготовлення традиційних ірландських палиць шилейла. Вони - основний елемент спортивного виду боротьби. Також кажуть, що із терну виходять гарні чарівні палички. Однак їх сила підтримується також зусиллями, яких необхідно докласти в процесі виготовлення.

Майже завжди дерево терну асоціюється із лихим та жорстоким. Часто саме такі асоціації трапляються у легендах, однак не лише вони. У наш час терен найчастіше асоціюється із терновим вінцем Ісуса Христа, мукою та стражданням, злом, яке було заподіяне найкращому із людей. Водночас, як більшість дерев Огаму, як більшість колючих рослин, терен виконує захисну функцію. 

Таємничості терну додає його цвітіння ще до появи листя. Дерево, зовні таємниче і непривітне, раптом вкривається прекрасним білим цвітом. Однак, як і цвіт глоду, з яким у терну багато спільного, його квіти не варто приносити в дім, адже вони пророкують нещастя. Як і в ожини, тут є прив'язка до трьох аспектів богині: Дівчина, Мати, Стара (квіти, ягоди, чорне гілля взимку). Більше того, із терну виготовлений посох Кайлех, беарської карги, удар яким об землю приносить сніги і морози. Саму ж енергетику дерева, та букви Огаму, порівнюють із характером Морріган, богині війни, смерті і родючості. Не найприємнішу ауру терну зумовлюють і його духи-фейрі, Лунатіши, які ненавидять смертних і не оминають нагоди нашкодити їм, якщо ті з'являються поряд із деревом. Особливо не варто ламати гілки турну в ніч на 11 травня та 11 листопада, дні, коли племена цих духів особливо активні. Проте за допомогою того ж терну, сидячи під його кроною, можна викликати темних богів. Та й випадіння Straif може вказувати на те, що такі боги вже присутні у вашому житті. Така ситуація не дивна, особливо, якщо згадати, що Straif співвідносять із Самайном, часом розгулу духів, та темною половиною року взагалі, яка якнайбільше сприяє внутрішній роботі. Темних богів не варто боятись саме з тієї причини, що вони, як ніхто, показують наші приховані сторони-аспекти, внутрішні проблеми, загнані у закутки підсвідомого. Темні боги допомагають знайти себе серед всіх цих проблем та побороти їх.

Одне з послань Straif: прийняти труднощі як ситуацію, яка загартовує характер та дає найбільш корисні уроки, уроки, які ми навряд чи забудемо. Straif говорить нам, що смерть - неминуча, що вона може застати нас у будь-який момент нашого життя, тому ми мусимо проживати наше життя з гідністю, йти своїм шляхом і не залишати за собою боргів, як матеріальних, так і духовних. Straif нагадує, що ми не можемо повертатись до того, що минуло і мусимо це у минулому і залишити. Ми повинні  бути в стані постійної готовності до смерті, роблячи речі, які мають бути зроблені, кажучи слова, що мають бути сказані, та сплачуючи борги в найкоротші терміни. Адже завтра може бути занадто пізно. Деякі дослідники Огаму наводять також цікаву теорію щодо того, що ми як духовні істоти первісно належимо до Потойбіччя як духовного світу. Тому смерть розглядається з точки зору повернення до первісного стану, а життя - як період проживання певного досвіду у людському тілі. Straif також вказує на те, що ви розумієте як проявлений світ, так і Потойбіччя, і здатні переходити із одного в інший без особливих зусиль.

Найбільш близьким енергетично до такого стану є Самайн. Це початок нового року і початок довгої зими, темної половини року. Це час, коли ми спілкуємось із богами, духами та померлими предками. Це час ворожити на майбутнє, закінчувати справи і відпочивати. Саме на Самайн стираються грані між світами й часами. Самайн, як і Straif сприяє тому, щоб позбутись заборгованостей, рамок і в темряві знайти спокій і баланс.

Застосовування терну у магії:
* Пахощі, виготовлені із сухої деревини, листя або ягід терну, допоможуть позбутись негативу і очистити простір. При сильних зовнішніх впливах спалюйте суміш протягом 7 днів опівдні й опівночі.
* Якщо є підозри, що дитину у поселенні викрали феї, візьміть 7 шипів терну і спаліть їх на пагорбі фей. Дитину обов'язково повернуть.
* Шип або ягода терну у магічному мішечку захистять від негативно налаштованих духів.
* Три перших квітки терну, якщо їх з'їсти, захистять від печії протягом року.
* Якщо Ви бажаєте побачити Дике Полювання на Самайн, вкиньте до полум'я жменю подрібнених колючих гілок і ягід терну та обійдіть навколо полум'я тричі.

Значення Straif у гаданні (А. Кісєльова):
Карта може попереджати про впливи, про те, що хтось став жертвою чиїхось нечесних маніпуляцій. В ній безліч таємниць, вона говорить загадками. Іноді може викривляти гадання. І в тому випадку, коли робота відбувається з однією картою і випала Straif, краще повторити гадання. Якщо ж знову випадає ця карта, значить, що відповіді на питання ви не отримаєте і наполягати не варто. Це карта довгого мовчання, довгих роздумів. Період, який вона віщує, може бути успішно пройденим в тому випадку, якщо буде виявлена максимальна зібраність. Може говорити про впливи таємних обставин, які неможливо контролювати. Енергетика карти може притягувати, але може й відштовхувати. І не треба забувати про колючки.

Пряме значення у гаданні: необхідність і неминучість; важка реальність життя; щось, чого не можна змінити; результат/наслідок власної дії; вплив долі.
Значення у перевернутому положенні: біль, складнощі, відплата, неминучі страждання; складний шлях, який мусить бути пройденим; кожен вибір веде до нещастя.

Джерела:
http://www.ecoenchantments.co.uk/myogham_blackthornpage.html
http://www.druidry.org/library/trees/tree-lore-blackthorn
http://www.thegoddesstree.com/trees/Blackthorn.htm
http://livinglibraryblog.com/?p=471
Алла Киселева. Лестница Огама

Немає коментарів:

Дописати коментар