До Самайну залишилось

вівторок, 30 червня 2015 р.

Muin. Ожина


1 вересня - 29 вересня. Включає осіннє рівнодення.

Звук: M
Елемент: Вода
Планета-правитель: Венера
Стать: жіноча
Птах: Mintan / синиця
Тварина: Muc / свиня
Колір: Mbracht / строкатий (часто використовують клітку шотландського кілта)
Знаряддя: Machad / (невідоме точне значення, можливо, відро для доїння)
Кристал/камінь: 
Число
Божества: Брігід

Руни
Ключові слова: 
Сили

Ти пробував бігти лісом, землі якого вкриті лозами? Вони підносяться на стовбури, звисають із кущів. Вони стережуть і не пускають. Ти можеш йти лише там, де вони дають дорогу. Їх ягоди манять, колючки ранять, а квіти сяють у тіні. Скуштуй. Феї злорадно всміхаються.

Перша буква третьої сім'ї фед. Дуже часто зустрічається тлумачення Miun як виноградної лози з поясненням, що вона була освоєна на Британських островах після римської експансії. Однак, мабуть, все ж більш відповідною рослиною буде ожина. Обидві рослини - виткі, міцні, їх ягоди смачні та цілющі. Їх ягоди приносять сп'яніння. Адже і із ожини можна виготовляти ожинове вино. Цей напій здавна вважався божественним, таким, що підносить дух, звільняє розум, приносить хоробрість та натхнення. Напій поетів, пророків, жерців і богів. Адже вино є жертвенним даром для багатьох із існуючих богів. Вино "розв'язує" язики, відкриває приховане і стримуване. Таємниці висловлюються вголос, зриваються покрови із істинних почуттів і думок. Прямота, правда, пристрасть. Стан, близький до божественного і водночас - ницого та приземленого. Стан, з яким потрібно поводитись обережно, проте про це часто забувають.

Muin не показує прикладів. Вона не вчить на чужих помилках. Вона лише веде, і все, що можна зробити - слідувати за нею і прислухатись до власних почуттів. Все решта ховається за завісою. Muin захоплює. Вона - символ внутрішньої подорожі та власних життєвих уроків, часто здобутих ціною власної "крові". Ви можете навчитись йти обережно і не ранитись, але для цього буде необхідно навчитись мислити. Навчитись довіряти інтуїції.

Збір ягід ожини розпочинається у серпні і триває до пізньої осені. Що відрізняє ожину від винограду - неодночасне дозрівання плодів та дикість. В один момент на колючій лозі можуть знаходитись і квіти, і спілі, й неспілі ягоди. Подекуди така ситуація вважається символом триєдиної богині Дівиці-Матері-Старої.  Щоб назбирати згаданих ягід, Ви не можете просто вийти у сад. Вам потрібно здійснити подорож до лісу (а це символ нашої підсвідомості) та прикласти зусиль. Ви мусите слідувати за спіраллю й сплетіннями лоз і уважно слухати, а чи не сховалась у них змія. Адже ягодами ожини люблять також поласувати лісові звірі і птахи. Саме тому після дня Самайну, коли світи змішуються і перетинаються, всі ягоди залишаються для них та лісових народів, для духів і фей.

За християнізованою легендою, ягід ожини не можна збирати після Михайлового дня, коли Люцифер ("сяючий") був скинений богом із небес. Лози ожини міцно схопили його і оросились кров'ю заколотника. Люцифер плюнув на лози, виражаючи зневагу до звичайної рослини і до божественної волі.

Не знаю, парадоксально чи ні, чи є в цьому закономірність, але ожина, а саме відвари з її листя та коріння, використовується для лікування кровоточивості ясен, гнійних виразок у роті, шлункових проблем, ангіни. Навіть звичайне жування листя може допомогти проти запалення ясен. Рецепт відвару простий: візьміть декілька жмень свіжого листя, залийте водою і варіть приблизно 10 хвилин, не доводячи до кипіння. Пийте як чай у гарячому вигляді або використовуйте для полоскання ротової порожнини, коли рідина дещо охолоне.
Ожина багата на вітаміни С, А, Омега-3 кислоти, калій і кальцій.

Все ж у легендах частіше згадується саме вино, а не рослина, з якої його виготовлено. Так, воно є одним із символів перетворення. Коли до прекрасної Етайн посватався сам Мідір із племені богині Дану, його перша дружина Фуамнах перетворила дівчину у муху. Муха всюди слідувала за своїм чоловіком, і тоді Фуамнах наслала на неї сильний вітер, що розлучив пару. Етайн у вигляді мухи впала у чашу з вином дружини героя Етара і згодом народилася знову.
Вода, що перетворилась у вино та, згодом, - кров, попередила Кухуліна про швидку загибель.
Вино пов'язують із божественною кров'ю, таїнством причастя в християнстві, священним Граалем, а той, в свою чергу, - із котлом Керідвен.

Пряме значення Muin у гаданні: натхнення і пророцтво; духовна подорож; спокуса і наступні уроки; вплив духів на ситуацію; несподівана правда; свобода від обмежень. 

Значення у перевернутому положенні: тягар, труднощі; потреба розслабитись та відпочити; ти працюєш занадто напружено і не в тому напрямку.

Використовуйте ожину у магії:
* Жменя сухого листя, спаленого у суміші або над полум'ям свічки, додасть енергії.
* Щоб вилікуватись від ревматизму або коклюшу, пройдіть під природною аркою із лоз ожини.
* Занурте почергово 9 листків ожини у джерельну воду та прикладіть до опіку. Це вилікує його. Прикладаючи листя промовляйте: 
Три леді приходять зі Сходу.
Одна із вогнем, дві - із морозом.
Одна іде із вогнем, дві залишаються із морозом.
* У день рівнодення очистіть стебло ожини від колючок і зберігайте у мішечку чи гаманці для притягування грошей.
* Похолодання, коли ожина у повному квіті, свідчить про сніжну зиму в кінці року.

Джерело порад: http://www.ecoenchantments.co.uk/myogham_bramblepage.html

Немає коментарів:

Дописати коментар