До Самайну залишилось

четвер, 25 червня 2015 р.

Артеміда. Оракул богинь Талії Тук


Артеміда - донька Зевса і богині Літо, сестра-близнюк сонячного бога Аполлона, що, як і він, уособлювала небесне світило - Місяць. Хоча інколи богиня перебирала функції брата, уособлюючи Сонце.
Артеміда - покровителька породіль та новонароджених, дитинчат звірів, адже у віці 1 дня вона вже допомагала народитись своєму братові. Згодом Артеміда попросила у батька свиту із 60-ти німф, лук та стріли і завжди залишатись цнотливою. Так воно і сталось, а з тих пір Артеміда славилась також своїми мисливськими навичками та суворою справедливістю. Вона жорстоко карала всіх, хто посягав на її власну або чужу цнотливість: Артеміда перетворила у ведмедицю німфу Калісто із своєї свити, яку звабив Зевс, і наказала собакам роздерти ту (однак німфу врятував Зевс і цьому ми завдячуємо появі на небі сузір'я Великої Ведмедиці); Артеміда перетворила у оленя юнака Актеона, який побачив її оголеною, так що красеня роздерли власні собаки. У легендах, пов'язаних із Артемідою, існує багато схожих ситуацій. Артеміда вбивала немовлят, насилала хвороби, ніхто не міг ухилитись від її лука. Для греків богиня була уособленням справедливості. Як день і ніч не можуть існувати окремо, так не могли захист немовлят і їх вбивство, насилання хвороб і зцілення, краса і цнотливість бути прерогативою різних богинь. У своїй різноманістності і стихійності Артеміда була для греків нагадуванням про жорстокість, але справедливість Природи.

В оракулі Т.Тук випадіння карти Артеміди вказує на те, що прийшов час побути наодинці із собою і насолодитись цим, визначити і встановити свої кордони, поєднатись із природою та стихією. Послання Артеміди: "Захисти свої кордони".


Свята в честь Артеміди:
Артеміду можна вшановувати кожного 6-го місячного дня.
Артеміді присвячений десятий місяць аттичного року - муніхіон, який зараз припадає на кінець квітня - першу половину травня.
8 квітня - Мініхія в Греції на честь Артеміди-Місяця. Випікались круглі коржі, що прикрашались запаленими навколо хліба свічками.
24 травня - Таргелії, день народження Артеміди, і 25 травня - день народження Аполлона - очищення, веселощі та жертвоприношення. Могло переноситись на новолуння.

Символи Артеміди:
молодий Місяць (і його зображення)
лук і стріли
ведмідь і олень
дуб, жолуді, гіркий полин

Джерела:
Сто великих богів. Р. Баландін
Вікіпедія
http://anjutiny-glazki.ru/magija-zhizni/217-artemida--boginja-pokrovitelnitsa-zhenschin

Немає коментарів:

Дописати коментар