До Самайну залишилось

вівторок, 23 червня 2015 р.

Ну Куа. Оракул богинь Талії Тук


Ну Куа - богиня-праматір китайського пантеону богів. Її уявляли як змію із головою бика, змію із бичачими рогами, або змію із головою жінки. Подекуди вважалось, що Ну Куа немає визначеної статі або ж розділялось її на дві істоти - чоловічу Ну і жіночу Куа. Основною функцією Ну Куа є відновлення неба після катаклізмів, а також богиня винайшла шлюб. Ну Куа створила людей. Богиня взяла жовту глину і почала ліпити. Спершу процес захоплював її, і люди народжувались красивими і мудрими. Коли ж Ну Куа набридло ліпити, решта людей так і залишилась "незакінченою". Таким чином пояснювалось не лише існування людських вад, а й поділ суспільства на аристократію та бідноту.

У одній з великих битв жахливий монстр Кунг-Кунг посіяв хаос у світі: сплющив гори, перевернув землю, розбив небо. Опора світу зникла, повсюди вирували полум'я і вода. Тоді Ну Куа відновила небо, а землю поставила на спину великій черепасі, за ногами якої можна було визначити напрямок світу. 

В іншій легенді небо у злості зруйнував один цар. Він потягнув за Небесне Бамбукове Дерево і в небі утворилась діра. Знову землю заливали безконечні дощі та обпікало полум'я. За допомогою п'ятьох кольорових каменів Ну Куа відновила порядок у світі.
Згодом Ну Куа приборкала гігантського Короля Волів, так що він більше не шкодив світу. 

У міфології Ну Куа виступає в якості богині, що приносить мир і гармонію в той час, як навколо розігралась стихія, коли немає й натяку на порядок і відновлення. Богиня дарує спокій і вказує нам шлях до нього. Вона нагадує нам, що гармонія - це звичний порядок речей, і, хоча життя може вибити нас із цього порядку, ми завжди можемо знайти внутрішні сили для відновлення.
Послання Ну Куа: "Я створила небо голубим у якості вічного символі надії для моїх дітей".




1 коментар: