До Самайну залишилось

пʼятницю, 4 липня 2014 р.

Баст


Баст або Бастет - древньоєгипетська богиня кішок, радощів, музики і танцю, сонця й місяця, любові і краси, родючості і домашнього вогнища, богиня - захисниця. Частіше за все її зображували у вигляді жінки з головою кішки, що тримає в одній руці сіструм, а в іншій - кошик з хлібом. Біля її ніг інколи можна побачити зображення кошенят - як символ її родючості та символ того, що вони знаходяться під її опікою.
                            
Баст називають найпопулярнішою після Ісіди древньоєгипетсько богинею. Розквіт її культу припадає на ХХІІ династію Бубустідів (Х - VIII ст. до н. е.), центром якої було місто Бубастіс. Однак зародження її культу вчені датують 3-2 тисячоліттям до н. е.

Про ім'я

Сучасні єгиптологи вважають, що первісно ім'я Богині звучало саме як Баст, а не Бастет. Справа в тому, що єгиптяни не записували голосні звуки, в результаті чого в кінці імені Богині утворився збіг із двох приголосних. Точно не відомо, чи вимовлявся останній склад, однак відомо, що закінчення -ет могло вказувати на жіночу стать власниці імені. Таким чином саме ім'я - Баст.

Існує також інший варіант називання Богині. Її жіночій іпостасі з головою кішки присвоюють ім'я Баст, тоді як форма повністю у вигляді кішки отримує ім'я Бастет.

Про взаємини в єгипетському пантеоні

Взаємостосунки богів у древньоєгипетському пантеоні взагалі були досить складними. Більшість залежала від трактування релігії фараоном, що був при владі, адже кожен із них вважав себе - нащадком бога. Щодо Баст, то версії її родинних стосунків існують у кількох варіантах.

Так, згідно із одним із них, батьком Баст є сам бог сонця Ра, матір'ю - Хатор, Нут, богиня неба, - сестра, а Хонсу, який володів силою виганяти злих духів, - брат. Як донька Ра Баст захистила його від злого змія Апопа, який, безсумнівно, представляє вічні сили зла або темряви. Однак також інколи вбивство Апопа приписують самому Ра, який знаходився тоді в іпостасі рудого кота.

Окрім цього, батьками Баст називають також Осіріса та Ісіду, а отже, Баст є сестрою Гора. Власне у цій сім'ї Баст називають левоголовою богинею Тефнут. Братом Баст також називають Тота, а сестрами Хатор, Маат, і Сехмет. Щодо останньої, то її також називають дикою іпостассю Богині-кішки.


Чоловіком Баст називають бога Птаха (Пта), а сином Маахеса.

В Римській імперії богиню Баст стали розгляди як божество сексу і приписували їй інтимні стосунки із кожним із своїх богів. Греки ж вважали, що Баст - та ж богиня, що й Артеміда. Однак зараз досить часто її порівнюють також із Афродітою.

Таким чином, трактування Баст перенесло багато змін. Серед бачення Її як богині існують такі:
Баст - богиня кішок.
Баст - богиня сонця, що сходить. Коли став популярним культ Ра, Баст стали сприймати як Око Ра (і доньку).
Баст - богиня просвітлення.
Баст - богиня істини. Це одна з найбільш ранніх асоціацій.
Баст - богиня цивілізації, щедрості і достатку. Ці функції були присвоєні їй через асоціації з Асет (Ізідою) і були особливо популярні в Римській Імперії.
Баст - богиня домашнього господарства і захисниця дому. Ця точка зору була розроблена в пізніших періодах в Єгипті та Греції.
Баст - богиня творчості.
Баст - богиня сексу, родючості та народження.
Баст - богиня фізичних задоволень
Баст - богиня позитивної енергії.
Баст - богиня музики, танцю і мистецтва. Жриці Баст були відомі своїми еротичними ритуальними танцями як частиною ініціації в традицію поклоніння Баст і танцем живота у культурі Нового Королівства. Однак їм також приписують участь у стриптизі, який просто не міг існувати в Єгипті з огляду на те, що бідні прошарки суспільства і так ходили майже оголеними, а багаті  - у тонкому напівпрозорому одязі з льону. 
Баст - богиня Місяця і володарка Уджат, очі її брата Хора. Це вірування прийшло від греків і їх асоціацій Баст з Артемідою.


Святилище Богині Баст



Святилище Бубастис, згідно з переказами, виглядало так. Воно цілком, за винятком входу, лежало на острові. Храм був розташований в центрі міста і був на виду з усіх боків. Оскільки місто підносилось через насип, а святилище залишилося на своєму колишньому місці, то воно було доступним для огляду [з міста] з усіх боків. Храм обгороджений стіною, прикрашеною рельєфами, а всередині периметру - гай з могутніми деревами, якими обсаджена висока храмова будівля зі статуєю Богині. Завдовжки і в ширину священна територія становила одну стадію. Від входу вела дорога, мощена каменем, близько 3 стадій завдовжки, через міську ринкову площу на схід. Ширина її - 4 плефри. По обидва боки дороги стояли високі до небес дерева. Ворота висотою в 18 метром прикрашені вирізаними з каменя фігурами. У тіні дерев до будівлі Храму від річки Ніл підходили два канали кожен шириною по 30 метрів. Усередині Храму в святилищі височіла статуя Богині. 

У храмах, присвячених богині Баст, містилося багато кішок, шанованих як священні тварини. Коли кішка вмирала, в сім'ї оголошувався траур, всі домочадці збривали брови і сумували. Трупи кішок бальзамували і захоронювали в пишних гробницях на спеціальних кладовищах. Археологами виявлено близько 300 тисяч мумій, що відносяться до IV тисячоліття до н. е. Закон був також на стороні цієї священної тварини: за вбивство кішки загрожувало суворе покарання, навіть смертна кара. 


У 2010 році єгипетські археологи знайшли древньогрецький храм, присвячений богині Баст, що знаходиться в місті Александрія. 
Розміри храму становлять 60 метрів в довжину і 15 - завширшки. У руїнах комплексу виявлено кілька сотень статуй богині Бастет, глиняні горщики, римський басейн і навіть гранітну статую високопоставленого чиновника, що датується 205-222 роками до нашої ери. Сам храм практично не зберігся.

Про шанування Богині

Отож, богиня Баст була найпопулярнішою богинею після Ісіди. За вбивство її священних тварин загрожувала смертна кара, єгиптяни навіть програли одного разу битву з персами, коли ті прив'язали до своїх щитів кішок - єгиптяни просто не змогли боротись з таким супротивником. Сліди Богині знаходимо також у грецькій та римській культурі. Однак, на відміну від інших богів, не вдалось відшукати записи молитов, гімнів чи описів ритуалів, присвячених Баст. 

Однак Геродот залишив запис про святкування в честь Богині в місті Бубастіс:

Коли єгиптяни їдуть у місто Бубастіс, то роблять ось що. Пливуть туди жінки і чоловіки спільно, причому на кожній барці багато тих і інших. У деяких жінок в руках тріскачки, якими вони гримлять. Інші чоловіки весь шлях грають на флейтах. Інші ж жінки і чоловіки співають і плескають у долоні. Коли вони під'їжджають до якого-небудь міста, то пристають до берега і роблять ось що. Одні жінки продовжують тріщати в тріскачки, як я сказав, інші ж викликають жінок цього міста і знущаються над ними, треті танцюють, четверті стоять і задирають [подоли] свого одягу. Це вони роблять у кожному прирічковому місті. Нарешті, після прибуття в Бубастіс вони справляють свято з пишними жертвоприношеннями: на цьому святі випивають виноградного вина більше, ніж за весь рік. Збирається ж тут, за словами місцевих жителів, до 700 000 людей обох статей, крім дітей. 

Сучасні дослідники називають такі дати влаштування святкування в честь Баст:

6 березня - свято жування цибулі в честь Баст
15 квітня – Фестиваль Баст
15 травня – Фестиваль  Баст, очищення тіла, дому й душі в Її честь
27 серпня – Процесія Баст
6 жовтня – Баст з’являється перед Ра
31 жовтня – Свято Сехмет / Баст / Ра
16 листопада – Фестиваль Баст
5 грудня – Вхід Баст до Бубастіса. Релігійні заходи: танці, співи, музика; писати оповідання.
6 грудня – Баст охороняє Двоє Земель
14 грудня – Тот відправляє Баст і Сехмет охороняти Єгипет
25 грудня – День Народження Баст

Традиційні піднесення для Бастет

The Obsequies of an Egyptian Cat by John Reinhard Weguelin

Наведені нижче варіанти піднесення ні в якому разі не вичерпують список всіх можливих дарів для Баст. Це просто кілька традиційних порад, щоб ви могли з чогось почати.

Жертовна їжа: холодна вода, вино, темне пиво, може бути червоне вино, хліб, молоко, виноград / родзинки, інжир, гранат, цибуля (переважно червона), шоколад, цитрусові.

Щодо їжі, то я знайшла варіант з таким записом: "жертовна їжа повинна бути радісно з'їдена вами після молитов, так що не забувайте пропонувати тільки ту їжу, яку любите самі".

Матеріальні піднесення: свічки, пахощі (ладан і смирна, зокрема), статуї кішок, систрум, пісні, танці, троянди.

Символи та священні предмети богині Баст
                           

Символи, індивідуальні для кожної богині, ще в давнину були включені в ритуали поклоніння, використовувались в якості прикрас, а також у побутовій обстановці в якості талісманів та  задля отримання благословення богині. Велика кількість символів залишились збережені в скульптурах та інших творах мистецтва.

Одним з найбільш відомих символів богині Баст є кішка, але це далеко не єдиний Її символ. Серед інших відомі:

Основні символи: кішки, сонце, що сходить, уджат, керамічні глечики з пахощами, кастаньєти і брязкальця (музичні інструменти), пиво, музика і танці.
Тваринни: домашня кішка, лев.
Рослини: очерет, тис, кипарис, м'ята (особливо котяча м'ята), ячмінь.
Пахощі: мускус, кориця, ладан, мирра, котяча м'ята, вербена, сандал, герань, лаванда.
Дорогоцінні камені і метали: котяче око, агат, яшма, лазурит, пірит.
Кольори: чорний, золотий, червоний, бірюзовий, срібло.

Матеріали для роботи з Баст

Статуя Баст: повинна бути належним чином освячена і благословенна, в ідеалі повинна бути з каменю або глини.
Тканина на вівтарі: чорна.
Свічки: чайні свічки в хорошому скляному свічнику або кругла свічка з котячим мотивом. Слідкуйте за тим, щоб віск не потрапив на тканину.
Пахощі: суміші смоли і трав, які спалюються на вугіллі. Не користуйтесь ароматичними паличками і конусами.

Варіант сумуші для спалювання:
3 частини ладану 
2 частини
гуміарабіки (отверділа смола акації) 
1 частина мірри 
1 частина котячої м'яти 
1 частина листя пачулі 
1 частина пелюсток троянди 
1 частина сандалу 
1/2 частини лаванди 
1/2 частина фіалкового кореня 
по 2 краплі ефірного масла іланг-ілангу і гвоздик
и


Єгипетська богиня Баст нагадує нам про жіночність. Її подарунки дуже котячі за своєю природою і полягають в небажанні повністю перебувати в чиєму-небудь підпорядкуванні і в можливості вільного вираження своєї думки.
Вона вчить нас розслабитися і не витрачати енергію даремно, дозволити собі зануритися в світ краси, приємних пахощів і витончених рухів.
Але найголовніше, Баст допомагає нам зрозуміти і прийняти справжню природу речей (включаючи нас самих), не піддаватися впливу думок оточуючих.
 Не варто сприймати Баст як милу пухнасту кішечку. Пам'ятайте, що перш за все, Вона - захисниця і та, що знищила зло, уособлене змієм Апопом. Вона може провести вас таємними стежками і показати приховане. Вона може стати чудовою союзницею і покровителькою. Однак і вам потрібно буде щось давати Їй. 

А отже, можливі способи вшанувати Баст:
1. Напишіть статтю про Богиню ;) Розкажіть про неї - можливо, комусь потрібна Її допомога і хтось шукає шлях до неї.
2. Напишіть про урок, який Вона дала вам.
3. Напишіть для неї історію, вірш, намалюйте малюнок.
4. Ви можете танцювати і співати для Баст. 
5. Ви можете просто спілкуватись з Нею.
6. Створіть музичну підбірку, яка нагадувала б вам про Бастет.
7. Заведіть собі кішку. Однак пам'ятайте, що в будь-якому разі це жива істота і про неї треба дбати. Якщо ви не маєте змоги тримати тварину в домі, ви можете допомагати притулку для тварин чи підгодовувати бродячих кішок. 
8. Допомагайте людям на їх шляху до душевного і фізичного одужання. 
9. Спробуйте виготовити сіструм чи прикраси, які б асоціювались для вас із Баст.
10. Відзначайте Її свята.
11. Навчіться бачити і відчувати радість.
12. Посадіть рослину в честь Баст і доглядайте за нею. Або ж - ви можете створити сад в честь Богині.
13. Приносіть дари Баст. 
14. Виділіть хвилинку свого часу, щоб відчути присутність Баст.
15. Проводьте ритуали в честь Баст.

Джерела (і місця, де ви можете довідатись про Баст більше): 
http://catreligion.org/festivals-of-bast/
https://sites.google.com/site/ofireandance/the-shrines/shrine-of-bast/bast-festival-dateshttp://www.angelfire.com/realm3/shadowsofegypt/Festival.htmlhttp://thehouseofvines.com/?s=Bast+
http://www.orderwhitemoon.org/goddess/Bast.html
http://goddessschool.com/projects/faerydae/fpl1bast.html
http://roundthecauldron.blogspot.com/2011/05/calendar-entry-6-festivals-of-hathor.html
http://www.sacred-texts.com/bos/bos439.htm
http://www.gothwitch.co.uk/Deities.htm
http://www.thefoggiestnotion.com/the_bast_priestess.htm
http://www.goddess-guide.com/bast.html

http://www.sacredserpent.net/goddess-bast.html
http://www.goddessgift.com/goddess-myths/egyptian_goddess_bast.htm
http://www.landofpyramids.org/bastet.htm
http://inanna.virtualave.net/bastet.html

Немає коментарів:

Дописати коментар