До Самайну залишилось

понеділок, 21 липня 2014 р.

Магічний сад

Мабуть, вперше ідею тематичного саду я зустріла у книзі Дугласа Монро "21 урок Мерліна". Там Мерлін приводить Артура до свого дому в печері над водоспадом, а згодом вчить його розуміти стихії та знайомить із духами природи у своєму саду. Почитайте, розділ чудовий ("Сад"), зрештою, як і сама книга.

Ідея СТИХІЙНОГО САДУ полягає у тому, що всі рослини можна віднести до одного із чотирьох царств. Такий розподіл не є суто схематичним: рослини Вогню мають цілком виражений характер, властивий і самій стихії. Те ж і з іншими. Наведу короткий список відповідностей*.
ВОГОНЬ: анемона, хризантема, півонія, соняшник, льон, дрік, любисток, календула, іссоп, базилік, кріп, фенхель, часник,  імбир, хрін, цибуля-порей, морква, перець чилі, гірчиця, цибуля, м'ята перцева, розмарин, рута, полин гіркий, чистотіл, тирлич.
ПОВІТРЯ: лаванда, шавлія, конюшина, аніс (pimpinella anisum), тмин звичайний, очанка лікарська, хміль, майоран, м'ята, петрушка.
ЗЕМЛЯ: первоцвіт, тюльпан, нарцис, ячмінь, гірчак зміїний, кукурудза, жимолость, спориш, полин, овес, картопля.
ВОДА: яблуня, абрикос, айстра, волошка, ожина, іриси, котяча м'ята, ромашка лікарська, капуста, мати-й-мачуха, водозбір, живокіст, крокус, огірок, маргаритка, наперстянка, верес, гіацинт, жасмин, лілія, братки, барвінок, малина, троянда, суниця, пижмо, чебрець, валеріана, фіалка, деревій.

* Gerina Dunwich. Herbal magic. A witche's Guide to Herbal Enchantments, Folklore, and Divinations
http://fantazm-s.narod.ru/pages/zel-stih.html

Цей список може змінюватись залежно від того, як ви відчуваєте стихію. Наприклад, я віднесла б кукурудзу до Повітря з огляду на жовтий колір і стебла з листям, які шумлять на вітрі. Ромашка лікарська чітко асоціюється у мене з сонячним диском, а отже - вогнем. Хоча з іншого боку, вона володіє бактеріцидною (що більше, мабуть, Вогонь) та вітрогінною (що Повітря або Вода) властивостями.
Зважайте також на те, що рослини Вогню часто червоного кольору, володіють гострим "темпераментом", Води - виткі і "холодні", Землі - часто коренеплоди, мають відповідний запах, Повітря - мають прямостоячі стебла, які легко колишуться на вітрі. Або ж - слідуйте власним асоціаціям. До речі, які вони у Вас?
Розміщувати рослини ви можете, розділивши сад на напрямки, що відповідають стихіям. Вогонь - південь, Повітря - схід, Земля - північ, Вода - захід. Окрім цього, підкреслити присутність Стихій можна за допомогою декору: водоспад, струмок, водойму, поїлку для птахів можна розмістити серед рослин стихії Води, кам'яну конструкцію - серед рослин стихії Землі, музику вітру, стрічки - для Повітря.

Іншим різновидом тематичного саду є САД ФЕЙ. Взагалі, якщо вважати фей духами росин, то вони є у кожної рослини. Якщо думати про фей як магічний народ і вірити легендам, то з'являються вони у найбільших лісових хащах, найстаріших лісах, галявинах, відкритих місячному сяйву, та у місцях на межі світів. Однак існує спосіб привабити фей у ваш сад. Якщо у вас є затінена ділянка, де плодові культури дозрівають неохоче і ви її рідко використовуєте, там розвелись гриби, а тим більше гриби, що ростуть у формі кола, - це місце, яке можуть відвідувати феї. З іншого боку, супутниками фей є птахи, бджоли, метелики і стрикози. Для них можна створити квітковий сад та розмістити у ньому поїлки і годівниці для птахів, шпаківні. Тут же можна встановити статуетки фей. Рослини для такого саду:
деревій, айстра, ромашка, хризантема, лаванда, розмарин, чебрець, бузок, петунія, вербена, наперстянка (її ще називають пальчиками/наперстками/рукавичками фей та/або відьом), первоцвіт, братки, дзвіночки, конюшина, звіробій, ліщина, горобина, терен, верба (зараз є симпатичні декоративні різновиди цього дерева), бузина, вільха, яблуня
Також садами фей називають декоративні міні-сади у горщиках/кошиках/контейнерах. Такі, наприклад (всі фото - активні посилання на джерело): 
                        

Враховуючи напрямки світу, можна створити сад КОЛЕСА СИЛИ (в оригіналі - Medicine Wheel і з огляду на те, що слово medicine американці часто використовують на позначення сили тотемів, я подумала, що такий переклад буде найкращим. Зрештою, він необов'язковий і просто мені подобається ^^).

 
Не скажу детально про саме Колесо Сили, бо це тема окремого дослідження і я поки не маю таких даних, однак відомо, що Колесо Сили будується за принципом світових напрямків та їх відповідників*: 
Зазвичай Колесо Сили складається із 36 каменів, що позначають священний шлях, який проходить кожна людина на Землі.
Центральний камінь стоїть наодинці і представляє Творця, який дав життя усьому світу. Тут також часто може міститись череп буйвола або його малюнок.
Північний камінь – тотем Білого Буйвола – час сплячки, зупинки дій та значного внутрішнього, духовного зростання; час виявляти стриманість та ділитись знаннями; місце розумового розвитку і мудрості.
Східний камінь – тотем Золотого Орла – духовне керівництво; нові починання і творчі здібності.
Південний камінь – тотем Койота – зростання і наповненість; впевненість у власних силах і прийняття самих себе; інтенсивний ріст рослин; місце емоцій. Місце для медитацій на відносини і любовні справи.
Західний камінь – тотем Грізлі – зрілість і досвід, фізична сила; дехто вважає, що саме з цього напрямку приходить зцілення.
Як і у випадку з каменями, трави можуть бути підібраними індивідуально і відображати ваші духовні потреби чи шлях. Наприклад: на північно-східній ділянці розмістіть лікарські трави, що знаменуватимуть зцілення і очищення; на південно-східнійтрави для чаю (між духовним і фізичним аспектами); південно-західна: кулінарні трави; північно-західна: трави для приваблювання метеликів як символів метемарфози і перетворення. 
*http://www.motherearthliving.com/gardening/sacred-spaces.aspx#axzz37Y7uNFIv

В саді Колеса Сили є ділянка для лікарських трав, але ви можете посадити ці рослини самостійно. Просто перегляньте свої записи, проведіть ревізію необхідних диких трав - і посадіть їх у себе в саду. Вийде чудово ;)

Ще один цікавий різновид садів - МІСЯЧНИЙ сад. Його принцип полягає у тому, щоб висадити у себе на ділянці квіти, які розквітають вночі. Серед них: флокс, сапонарія, матіола, нічні гладіолуси, енотера, аліссум, духмяний тютюн. Також можна використовувати усі квіти білого кольору.


Майже всі ідеї можна втілити на одній ділянці. А може, навіть й усі. Все залежить від фантазії, з якою створюватиметься сад. У мене немає можливості будувати круглий сад. Однак є декілька ділянок, які можна використати під сад фей (а точніше - квітник), лікарські рослини і пряні трави. Поділ на стихії можна взяти на озброєння взагалі - буде корисним. 

Немає коментарів:

Дописати коментар