До Самайну залишилось

вівторок, 16 грудня 2014 р.

Fearn. Вільха


Ольха устремлялась в бой, подняв могучие ветви

17 березня - 14 квітня (четвертий місяць) (місяць весняного рівнодення)

Літера: F
Птах: faelinn / чайка
Колір: fliann / криваво-червоний

Тварина: faol / вовк
Інструмент: fidba / гачкуватий ніж для підрізання живоплоту
Мистецтво: filidecht / поезія бардів

Word Ogham of Morann mac Main: “Оборона воїнів” 
Word Ogham of Cú Chulainn: “Захист серця, щит” 
Word Ogham of Mac ind Óic: “Сторожіння молока”

Елемент: Вода, Вогонь, Земля, Повітря
Планета-правитель: Венера / Нептун
Стать: чоловіча
Число брікріу: 4 (3?)
Божества: Кронос, Бран, Аполлон, Одін, 

Руни: Манназ
Первісне значення: Вогонь, кров, вільна від води земля
Ключові слова: стійкий, міцний
Сили: захист, сміливість, зменшує страх і сумніви
Асоціації: стійкість, захист, зв'язок між світами, сім'я, передбачення, голова Брана (захист, передбачення); полум'я, гарача кров, кровна спорідненість; боротьба, очищення; випускати на волю; вода, волога.

Чарівне й таємниче дерево вільха. Непорушно стоїть вона з корінням, омитим водами, з віттям зверненим до неба. Вільха поєднує протилежне - Вогонь і Воду, активне начало, рух, прагнення до висот та м'якість і плинність, задумливе споглядання. Вільха також поєднує чоловіче й жіноче - на її гіллі знаходяться бруньки обох "статей", що робить її деревом-гермафродитом. Чарівна властивість взаємодовповнюватись. Мабуть, ще й тому вільха є одним з дерев-піонерів і, поряд з березою (з якою знаходиться в одному біологічному роді), першою заліснює зруйновані стихією території. 

Взагалі про поєднання у вільсі двох стихій свідчить багато фактів. Так, у давнину у Англії вважалось, що якщо хтось зрубає дерево, що кровоточить, то той накличе біду не лише на свій дім, але й на все поселення, адже дріада вільхи обов'язково помститься за пролиту кров. Необережному загрожувала пожежа в домі. У Венеції ж вільху використовували у якості стовпів, що тримають місто над водою, адже це дерево мало піддається руйнівній силі водяної стихії. Про вільху також говорили, що її коріння може ловити у свої пута утоплеників. Там же мешкали темні фейрі. Над самою поверхнею води, біля коріння вільхи знаходяться двері у світ Ши. Однак не кожен може їх віднайти. Та й фейрі, потривожені присутністю людини, знімались у небо у вигляді ворон. 

Однак чи не найвідомішим є зв'язок між вільхою і королем Браном. Взагалі саме ім'я короля ірландською означає "ворон" та "вільха". На одну з загадок в Талієсиновій "поемі про все" "Чому вільха фіолетового кольору?" правильною буде відповідь: "Бо Бран носив королівський фіолет". Зв'язок Брана з вільхою простежується у багатьох історіях, де він магічним чином допомагає своїм воїнам долати перешкоди - чи то прикинеться мостом над зачарованою рікою, то перетворить ліс на море, а море - на ліс. Вважається також, що вільха - це голова короля. Згідно з легендою, голову Брана забальзамували після його смерті і помістили під сучасним Тауером, зверненою обличчям до Франції так, щоб жодне зло не прийшло на острів зі сходу. Безлиста вільха в обрамленні круглих брунатних шишечок саме й нагадує голову короля. А можливо у співі її гілля можна почути пророцтво. 

Вільха в магії
* Палички вільхи використовують у церемонії воскресіння, переходу від зими до весни; вони стануть у нагоді Вальпургієвої ночі (переддень Белтайну).
* Для того, щоб розвіяти негативні почуття, варто спалити суміш із 2 ст.л. сухої кори вільхи та невеликої кількості лаванди.
* У стресовій ситуації та в часі сумнівів може допомогти вільховий хрестик, який треба носити біля себе.
Будь-яку частину дерева (правильно зібрану) можна використовувати як амулет для надання мужності.

* Вільха захищає поля від граду. Для цього її гілки необхідно засунути у землю на межі поля. 
* Гілочки вільхи, поміщені під одяг наречених, захистять їх від вроків.  
* Вільха є покровителькою сім'ї, зміцнює родинні зв'язки, тому якщо у вас в сім'ї є якісь проблеми, можете звернутись за їх вирішенням до вільхи.  
* З вільхи виготовляють чарівні палички і магічні жезли.
* Вважається, що вільха поєднує підземний і видимий світи. 
* Вільха пов'язана з передбаченням, пророкуванням та захистом. 


Значення Fearn в гаданні:
Під твоїми ногами тверда земля, міцний фундамент, попри те, що є немало охочих вибити її з-під тебе. Однак ти володієш здатністю отримувати допомогу і силу звідусіль. Тому ж таки ти часто прагнеш допомогти, навіть тим, хто цього не просить. Ти прагнеш відновити справедливість. Прийшов час зводити мости, створювати міцні зв'язки. Ті, кому ти допоміг, допоможуть й тобі. У справах будь стійким в прийнятті рішень.

Перевернуте значення:
Ти необережний у вираженні своїх емоцій, веди себе гідно. Не завдавай болю іншим, не змушуй людей страждати, навіть якщо тобі здається, що вони цього заслуговують через свою поведінку щодо тебе в минулому. Волею відпусти минуле, і це захистить тебе від ризикованих "подарунків" долі в майбутньому. Або ти позбавишся від тягаря образ, і почнеться підйом, або ти будеш похований в застарілих проблемах, і новий день для тебе не почнеться. У всьому шукай позитивні моменти.

"Часто великі перемоги здійснюються в тишині". А. Кісельова. Сходини Огаму
Так згорять же у пламені хижому, омиються ріками крові, потечуть із водою образи й задавнені рани, так душа прогорить у вогні і залишиться тільки те, що із вогнем є ріднею.

Немає коментарів:

Дописати коментар