До Самайну залишилось

четвер, 11 грудня 2014 р.

Luis. Горобина


Hа битву первыми шли деревья, старшие в роде,
А юные ива с рябиной процессию замыкали.

21 січня - 17 лютого (другий місяць), на цей період припадає Імболк
Літера: L
Птах: Lachu / Качка
Колір: Liath / Сірий

Тварина: Luchog / миша
Знаряддя: Loman / шнурок
Мистецтво: Luamnacht / плавання
Word Oghamof Morann mac Main: “Захоплення / насолода для ока”
Word Ogham of Cú Chulainn: “Сила рогатої худоби, тобто в'яз”
Word Ogham of Mac ind Óic: “Друг рогатої худоби"

Елемент: Вогонь
Планета-правитель: Сонце, Місяць
Знак зодіаку: Телець
Стать: змінна
Мова квітів: - символ скромності 
Число Брікріу: 2
Божества: - Тор, Фрейя, Луг, Дагда, Бригіда, Керідвен.
Руни: Наутіз і Альгіз

Первісне значення: полум'я; захист від психічного нападу
Ключові слова: вільне вираження
Сили: зцілення, успіх і влада, захист, інтуїція.
Асоціації: захист, позбавлення від негативу, яснобачення, баланс. 

Інші назви: «гірський ясен», «дерево життя»

Горобина - одне з найбільш магічних й чарівних дерев. Воно завжди викликає прихильність - чи то своїм мереживним цвітом навесні, чи червоно-полум'яними листям й плодами восени. Та й влітку різьблення листів цього дерева надзвичайним чином надихає. Біля мого дому росте багато дерев і з більшістю з них пов'язані якісь згадки. Яблуні були улюбленим місцем ігор усіх місцевих дітлахів, ми любили стрибати у купи кленового листя, ловити вітри із опадаючим листям берези чи тополь (хоча береза з її довгими вітами завжди була ближчою, на відміну від тополь, що ніби згорда поглядали на дітей). Горобина в дитинстві особливої уваги не привертала, аж до пізнього літа й осені, коли її плоди йшли в хід для виготовлення "куль" для іграшкової зброї. Горобинових дерев у нас багато) Ще й досі гарно йти горобиновою алеєю додому. Так горобина стала для мене асоціюватись з поверненням додому, з чимось рідним

В горобина в лісі вже зовсім інша. Вона скромно стоїть десь на осонні або тулиться до більших і вищих дерев, ховається у їх тіні, аж поки сонячні промені не знайдуть її. Так горобина стала асоціюватись із таємницею

Дерево-вампір, провідник між світами, захисник від злих сил й допомога у спілкуванні з духами, передбачення й яснобачення, контроль емоцій, кровна спорідненість і сексуальна магія, сама квінтесенція магії - це все теж про неї ;)

В Інтернеті знайшла інфу про те, що досі навколо руїн древніх поселень та кам'яних кіл можна знайти ці дерева. Віккани поважають горобину за п'ятиконечну зірку, яку можна побачити на зрізі ягід цього дерева - пентаграму, символ захист. Та й древні святилища горобина, скоріше за все, мала саме захищати - від непрошених гостей з обох реальностей. Є й така, менш поширена, думка: "Сумнівно, що горобина напряму захищає людину від нечистої сили. Не така природа цього дерева. Народжена із смерті, щоб продовжити жити у іншому втіленні, та, що перемогла смерть, горобина дійсно захищає... але від енергій мертвого світу, в тому числі від ходячих покійників, частково від зомбі і їх впливу." В магії ж прийнято підкидати гілки горобини у вогнище, щоб прогнати небажаних духів, які можуть вам нашкодити. Такий зв'язок із мертвими енергіями можемо простежити й коли згадаємо, що за своєю природою горобина - дерево вампір, до неї можна приходити, щоб позбутись негативних емоцій, згадок, енергій. Дереву від цього гірше не стане, а вам буде однозначно легше. 

При цьому всьому горобина - дерево життя. Не даремно саме такою є її народна назва. Скандинави вважали горобину далеким нащадком першого священного дерева добра на Землі, яке засохло з приходом у наш світ сил зла. Через свою назву (Rowan - древньонорвезьке 'runa' - чарівний, шведське 'roon' - червоний), багряні листя й плоди, захисні й лікувальні властивості горобина вказувала на зв'язок поколінь, кровну спорідненість. Однак це ще не та сила магії крові, яку ми зустрінемо згодом у Fearn, Вільхи. У якості символа кров у горобини допомагає поєднувати світи живих й мертвих. Не дивно, що в давнину вірили, що у гілках й листі горобини живуть лісові феї. А де зв'зок між світами, там й можливість у ці світи проникнути й отримати знання із них. Тому вважається, що горобина розвиває чутливість і дар передбачення.

Окрім вище згаданих функцій і способів взаємодії з горобиною, використання її власивостей, горобину також можна використовувати у лікування - в медицині (насіння горобини отруйне!) та в магії, для пошуку схованих скарбів. Горобина - одне з 9 магічних дерев, що використовуються для розпалення священного вогнища у Бельтайн.

Значення Luis в Огамі:
Захист загалом, захист предків, богів, духів. Полум'я посеред ночі, сонячний промінь у лісі - дороговказ та джерело надії. Зв'язок між світами, предки.

У А. Кисельової також: Зупинка, короткий час для роздумів. Сумніви, переживання, таємні плани. Можливий захист і покровительство когось, хто набагато краще розуміє і бачить ситуацію. Невеликі перешкоди, вимушена затримка, викликана обставинами. Обіцянки, іноді нічим не підкріплені. Великі надії. 

* Час свободи. Вимога відповідних дій, максимальної реалізації сил. Ти знаходишся в сильному енергетичному потоці й ніхто не може нашкодити тобі. 
Перевернуте значення: Енергія витрачається даремно, адже у тебе немає чіткої мети. Обережно стався до ідей і думок, що витають навколо. Нерозумно витрачати свої сили на справи, що тобі нецікаві (просто витік енергії - прим.). Нерозумно дозволяти гніву й образам керувати тобою. Вчись тримати себе в руках.

Lady RowanStephanie Lostimolo

"Горобина сповнена таємницями, вона зберігає потаємні знання, обіцяє й манить, дає надію. В моменти сумнівів й зупинки дуже важко змусити себе продовжувати рух. Потрібен хтось або щось, чийсь голос, що прошепотів би слова надії."

Алла Кисельова. Сходини Огаму. Рунічний алфавіт друїдів

Немає коментарів:

Дописати коментар