До Самайну залишилось

суботу, 2 січня 2016 р.

Анат. Оракул богинь Талії Тук

Анат (букв. "джерело") - західносемітська богиня війни і мисливства, діва, що обожнює битви, незаймана богиня жертовності, воїн і лучниця, що прославилась своїм насильницьким темпераментом і радістю в битві. У тексті "Епопея Баала" з 14 ст. до н.е. Анат захищає свого брата, бога шторму, Баала Могутнього від Мота (або Мавета), сили безпліддя і смерті, якими є сильна спека у сезон відсутності дощів. Однак Мот перемагає Баала і відправляє його у землі мертвих. Анат, за допомогою богині сонця Шапаш, яка має доступ до підземного світу, звільняє Баала. Пізніше Анат мститься Моту, ріжучи його тіло на дрібні шматочки, просіюючи їх, як зерно, та засіваючи ними поля. Баал і Мот виступають у цій легенді у якості двох альтернативних сільськогосподарських сезонів: дощів і засухи. Вбиваючи Мота і засіваючи його тілом поля, Анат повертає сезон родючості і достатку, щоб розпочати новий рік.

Перед тим, як іти в бій, Анат готується, вкриваючи своє тіло кольорами хни і амбри, одягаючись у шати кольору шафрану (золото) і мурексу (багрянець) - у королівські кольори. Тоді вона береться за вбивство ворогів Баала, з заходу на схід, підвішуючи відрубані голови за спину, а руки кріплячи до свого поясу. Сміючись і радіючи, вона бреде по коліна в крові, і її стегна у запеченій крові воїнів. Коли битву закінчено, Анат вмивається у дощовій воді свого брата Баала і знову прикрашає себе амброю.

Хоча Анат зазвичай називають незайманою, вона має сильний сексуальний аспект, як і ірандська богиня війни Морріган. Попри те, що Анат є сестрою Баала, вона народила від нього 77 дітей, після того, як вони кохались у вигляді корови й бика. Зважаючи на це, можливо, варто розуміти епітет "незаймана" у якості вказівки на молоду, вільну і незалежну жінку.

Будучи донькою верховного бога Еля, Анат не боїться погрожувати йому, коли вважає, що до Баала ставляться несправедливо. Вона говорить, що якщо Ель не відведе Баалові, на рівні з усіма богами, величний палац, вона тягтиме свого батка по землі, як ягня, поки крізь його сиве волосся не побіжать струмки крові, і борода не сплутається у запеченій крові. Така жорстокість і впивання кров'ю роблять її схожою до Сехмет, особливо, зважаючи на те, що лев був священною твариною Анат.

Не дивно, що люди прагнули заспокоїти і втихомирити Анат. Її прикликал, щоб забезпечити мир, "Викорінити війну із землі, Встановити любов, Розлити мир серед земеь, Спокій серед полів" (текст із "Епопеї Баала"). Адже Анат володіла й іншою, лагіднішою стороною. Її вважали найкрасивішою богинею, а як богиня родючості вона захищала людей, худобу і поля.

Культ Анат був відомий також у Єгипті, де її вважали дружиною бога хаосу, Сета, а її сексуальний аспект привів її до асоціювання із богом Міном, чиє зображення вказувало на такий же аспект. Особливої опулярності Анат набула у період Нового Царства, коли була покровителькою фараона Рамсеса ІІ. Фараон навіть назвав одну із своїх дочок у її честь - Бінт-Анат, або Донька Анат.

У читанні карта Анат вказує на необхідний період закінчення, жертви повинні бути зроблені, щоб служити більшій меті, а старі звички варто відпустити, якщо вони більше не приносять користі. У цей спосіб "поля" знову вкриються зеленню.
Послання Анат: "Я вбила бога. Всього лиш."

http://www.thaliatook.com/AMGG/anat.php

Немає коментарів:

Дописати коментар