До Самайну залишилось

неділю, 3 січня 2016 р.

Блодьювед. Оракул богинь Талії Тук

Блодьювед - валлійська богиня весни, створена із квітів дуба, дроку і таволги у дружини Ллеу Ллау Гіфесові, синові Аріанрод. Її створили Мат і Гвідіон, адже Аранрод прокляла свого сина, і той не міг одружитись із земною жінкою. Однак Блодьювед виявилась трагедією для Ллеу: разом із своїм коханцем Гронвом Пебіром вони змовлись вбити Ллеу. Та Ллеу Ллау Гіфес не помер буквально, а перетворився у орла. Дізнавшись про те, що сталось із його племінником, Гвідіон повернув йому людське тіло, а Блодьювед прокляв. З того часу вона існувала у тілі сови, ненависна всім іншим птахам і змушена ховатись від сонячного світла. Однак їй залишили її ім'я: валлійською blodeuwedd означає "заквітчане обличчя" і є місцевою назвою сов.

Попри зраду, вбивство й покарання, Блодьювед не може розглядатись лише в негативному аспекті. Варто зважати на те, що її було створено з однією конкретню метою - дати Ллеу право на землю (у кельтській традиції жінки репрезентували саму землю, а шлюб з жінкою - право володіти землею) та дбати про нього. Натомість Блодьювед була жінкою, яку видали заміж проти її волі. Блодьювед - це також богиня емоцій, жіночності і життєвої сили. Окрім того, Блодьювед - богиня трансформації, адже саме завдяки їй Ллеу Ллау Гіфес перетворюється у орла, проходячи таким чином шлях трансформацій, можливий лише для друїдів та божеств. Я думаю, що із Блодьювед можна працювати у напрямку розуміння власної темряви та підсвідомості, емоцій і прихованих бажань.

У читанні карта Блодьювед вказує на тимчасову красу і яскраве "цвітіння", що повинне пройти повне коло відродження, включаючи смерть: це обіцянка осені, помітна вже навесні.

Джерело: http://www.thaliatook.com/AMGG/blodeuwedd.php, http://www.druidry.org/library/gods-goddesses/blodeuwedd і Вікіпедія :)

Немає коментарів:

Дописати коментар