До Самайну залишилось

неділю, 13 грудня 2015 р.

Onn. Дрік

Весняне рівнодення

Звук: О
Слово Mac ind Oic: "найніжніша з робіт"
Слово Morann mac Main: "помічник коней, колеса колісниці"
Слово Ку Хуліна: "те, що підтримує воїнів і мисливців; лють"

ЕлементПовітря
Планета-правитель: Марс/Сонце
Статьчоловіча

Птах: Odoroscrach / баклан
Тварина: Os / олень
Колір: Odhar / жовто-коричневий
Знаряддя: Ord / молот
Мистецтво: Ogmoracht / збирання врожаю
Кристал/камінь: 
Число Брікріу: 17
Божества: Луг
Руни: -


Пряме значення: збиральництво, комбінація сил, енергія, життя, сексуальність, привабливість, можливості, але не без потенційних проблем.

Перевернуте значення: проблеми/складнощі, бажання без прив'язки до реальності, незлагоджені зусилля, проблеми, але з можливими вигодами

Ключові слова: захист, бачення, прозріння, достаток завжди є у світі
Асоціації: вогонь, відвага, благородство, мудрість, бачення, спокій, умиротворення, гармонія, захист, "центр" - рівновага

Чарівні голоси співають. Твоє єство ніжиться і насолоджується. Ти спокійний і врівноважений. Весь світ - твоя домівка, стихії - колиска, духи - друзі і люди - вчителі. Весь Всесвіт колише тебе і обіймає, і твоє серце розпускається лотосами, трояндами, птахами і співами. Ти тут і зараз. А рішення і дії будуть, коли настане їм час.


Навесні, коли ще дерева не розпустили листя, пагорби Ірландії вкривають квіти дроку. "Я - полум'я на кожному пагорбі" - пишуть про дрік члени ОБОД (Орден бардів, оватів і друїдів). І недаремно - дрік є символом Весняного рівнодення з вшануванням молодого сонця та асоціюється із Лугом під час свята врожаю, Лугнасад. Трепетний, ніжний і беззахисний дрік в той же час дарує надію, приносить радість і спокій - зима минула, вітри будуть теплішими, а море спокійнішим. Попереду - танці, пісні і м'якість трав під босими ногами. Що може бути кращим? Схожий стан душі властивий нам тоді, коли відсутні страхи, коли ми впевнені, що Світ, а чи боги, з нами, він захистить нас і дасть все необхідне. Тому божественне покровительство - одне із трактувань символу Onn. 

У традиції дрік зустрічається також під час святкування Бельтайну, 1 травня: у деяких регіонах його використовують у якості майського куща замість глоду. В той же час дрік був одним із 9-ти священних дерев Белтайну. Дрокові зарослі також спалювали у переддень свята. 

На о.Мен дрік спалювали, що захистити худобу від відьом. За повір'ями, відьми могли перетворюватись у зайців, а тоді бігали поміж кущами дроку. Якщо трави підпалити, зайці вискакували і мисливці стріляли у них із рушниці. Є навіть свідки, які запевняли, що в той самий момент, коли зайця було підстрелено, він перетворювався знову у жінку, яка до кінця життя шкутильгала на підстрелену ногу. В той же час існував більш "гуманний" спосіб захисту - над стійлом худоби підвішували гілочку дроку або тут же спалювали. А самі поля дроку могли спалювати і в переддень дня Літнього сонцестояння просто, щоб зарослі не виснажували землю. Попіл з цих трав був хорошим добривом. 
В Уельсі ж ще донедавна вважали, що дрік, як і верес, служить домівкою чарівному народові, який тут називають Tylwyth Teg (аналог ірландських Ши). Зокрема валлійці вірили (а може й досі вірять), що влітку чарівний народ мешкає у папороті, а восени і взимку - у квітках дроку і вересу. 
Окрім того, про чарівну силу дроку свідчило повір'я, що у зарослях дроку у змій можуть виростати крила. Знову ж таки у офіційних записах судових справ залишились свідчення очевидців про те, як вони бачили, що із залишених земель, порослих дроком, вилітали крилаті змії і прямували до найближчих лісів.
Cicely Mary Barker

І якщо легенди вказують на магічну силу, шипи - на захист, то раннє цвітіння - на родючість. Адже саме із дроку бджоли роблять перший мед. І саме дрокові квітки - неодмінний атрибут букету нареченої. Однак дрік не можна дарувати, бо тоді він принесе нещастя і тому, хто дарує, і тому, хто отримує цю квітку.
"Коли дрік в квіту, поцілунки в  моді", - каже відома приповідка. А що на різних територіях островів дрік квітне у різний час протягом майже всього року, то й кохання з моди не виходить. Більше того, кажуть, що солодкий запах дроку, як і глоду, нагадує запах жіночих геніталій. Тому дрік ще пов'язують із сексуальністю і привабливістю. Не дивно, що дрік був однією із квіток, із яких було створено Блодьювед, дружину Ллеу Ллау Гіфеса. В магічному значенні - це використання квітів дроку у заклинаннях і ритуалах на приваблення кохання у своє життя, на життєву силу та сексуальність.
?

Дрік мав і має ще й утилітарне застосування. Досі його додають до віскі для отримання м'якого кольору і присмаку. З квітів готують також вино і чай. До речі, відвар квіток - відмінний сечогінний засіб, здатний також очищувати нирки від каменів. В гомеопатії дрік - відмінний засіб для повернення надії, розкриття внутрішнього потенціалу, мужності і рішучості та руху вперед. Кора дроку є натуральним барвником. А також цією рослиною люблять ласувати корови і вівці довгою зимою, адже дрік багатий вітамінами і білками.


В Огамі дрік є "деревом" символу Onn. Інші варіанти написання - Оn, Ohn. Однак, окрім дроку, Onn називають ще жарновець віниковий ("шотландська мітла"). Я не впевнена, чи це те саме, але ви напевно бачили навесні кущі, вкриті жовтими квітами, їх ще кладуть у великодні кошики, а діти зривають і їдять квітки. Проте, думаю, в магічних цілях на наших територіях можна використовувати їх. 
 
Жарновець віниковий

В Ogham Trackt, Трактаті про Огам, дерева і рослини Огаму перелічуються відповідно до їх рангу. Це - дерева-вожді, дерева-селяни і дерева-чагарники. Цікаво, що дрік потрапив у групу дерев-вождів, а вже жарновець - дерев-селян. Однак вже такий поділ свідчить про велику повагу до дроку в часи написання трактату.

Нижче подаю опис дроку як символу Onn різними дослідниками.
Ерін Рован Ендрюс "Прядиво мудрості світу говорить, що дрік - це основи буття, а також подорож у її світовому значенні. Дрік пов'язаний із персональним шляхом, вибором спрямування і намірами. Це рослина зцілення і поранення."

Роберт Елісон називає значенням Onn "збирання/колекціонування". В той же час він вказує на важку, виснажливу роботу, що дасть свої плоди (тут згадаймо збір меду бджолами). 

Кейтлін Метьюз також говорить про важку роботу, але в контексті старого ірландського законодавства, де землі, порослі дроком вважались "нічиїми", адже земля мусила не оброблятись, щоб зарости цим чагарником. Тоді селянина, який претендував на ці землі, чекала важка робота із викорчовування дроку.

Зважаючи на час на Колесі Року, коли дрік є найбільш помітним, тобто Весняне рівнодення, варто пам'ятати, що Onn - це надія і обіцянка "повернення сонця і тепла". Тобто Onn нагадує нам, що варто залишатись сконцентрованими і оптимістичними, навіть в найпохмуріші дні, бо наше "сонце" і "урожай" ще попереду. Таким чином Onn - це ще й мудрість і далекоглядність, бачення і знання. Це божественний захист і гармонія, удача. Однак Слово Кухуліна каже: "Onn - це те, що підтримує воїнів і мисливців", а який же воїн чи мисливець без внутрішньої готовності, зібраності і.. люті? Тому Onn також закликає боротись, однак зараз боротьба полягає у внутрішній підготовці.

Значення у гаданні від А. Кісєльової:
Божественне покровительство, час, коли можна дозволити собі перепочинок. Період зцілення і набору енергії. Захист, турботливе тепло, затишок, бережливе ставлення, несподівані подарунки долі. Період радості і спокою. Необхідність прислухатись до мудрої поради, прийняти допомогу, прислухатись до думки навколишніх. Період, коли власні рішення можуть зачекати і краще віддатись на волю випадку. Час, коли можна приймати будь-які пропозиції і відкликатись на поклик долі. Небезпека лінощів, занадто довгого зневаження власних обов'язків. Енергетика сильна, але не на стільки, як у Ailm. Ця карта здатна згладити протиріччя, внести гармонію в ситуацію.

Інші джерела:
http://livinglibraryblog.com/?p=489
http://www.druidry.org/library/trees/tree-lore-furze

1 коментар:

  1. Да, они очень похожи на первый взгляд - ракитник и дрок. И первый у нас растет)

    ВідповістиВидалити