До Самайну залишилось

понеділок, 9 листопада 2015 р.

Ку Ши

Ку Ши (валлійське Cu Sith, ірл. Cu Sidhe) - пес Ши, чарівного народу. Його зображують схожим на вовка собакою, із довгою шерстю, темно-зеленого кольору, часто із заплетеним хвостом. Сам же пес розміром із невелике теля, очі Ку Ши горять потойбічним полум'ям, а з пащі не виривається жодного звуку. Та мовчить він лише висліджуючи. Кажуть, інколи можна почути ні то гавкіт, ні то виття - завжди тричі. Згідно із давнішим фольклором, Ку Ши викрадає вагітних жінок, щоб ті годували немовлят чарівного народу. Оскільки самі Ши сприймались як темні, злі й каверзні істоти, такими ж були і їх тварини. Згодом люди почали вважати, що Ку Ши віщує смерть тим, хто його почує. Окрім того, пес забирав душі у загробний світ, виконуючи таким чином функцію провідника.

Традиційно домівкою Ку Ши вважають скельні урочища і пустки, дикі болота і високогір'я. В Ірландії ж також вважається, що Ку Ши є хранителями чарівних місць, можливо, воріт до чарівного царства. Ку Ши лише спостерігає за людьми, але може бути справді небезпечним, якщо його потурбувати.




Останні записи свідчень про зустрічі із цим псом вказують на те, що Ку Ши попереджає про небезпеку, завдяки чому, її буває можливо уникнути. Наприклад, в одній із історій чоловік зустрів величезного чорного пса, подорожуючи лісом. Пес супроводжував чоловіка усю дорогу, а незабаром він довідався, що в лісі переховувались розбійники. ("In my Solitary Life", Augustus Hare)


У фольклорі Британських островів існує ще одна чорна собака. Дослідники вважають, що вона охороняє кладовища, адже деякий час існувала традиція першими на кладовищах хоронити собак. Вважалось, що якщо першою буде похована людина, її душа не знайде спочинку, адже буде змушена вічно охороняти землю поховань. Можливо, зустріч саме із цією собакою повинна б віщувати смерть.

Окрім цього, деякі духи також можуть набирати вигляду собаки, не будучи нею насправді.


Мені все ж хочеться розмежовувати цих трьох істот, а у відношенні до Ку Ши ірландська версія здається найправдоподібнішою.
Фактично, джерела мовчать про походження Ку Ши і його первісне значення чи сприйняття людьми. Однак, як і всі з народу Ши, Ку Ши цілком може поєднувати у собі все те, що про нього розповідають, і навіть більше.



Джерела:
http://vk.com/away.php?to=http%3A%2F%2Fbrambleofthesidhe.tumblr.com%2Fpost%2F72975472650%2Fcu-sidhe&post=-54911470_606
http://www.mysteriousbritain.co.uk/folklore/phantom-black-dogs.html
http://folkrealmstudies.weebly.com/scottish-legends-the-cu-sith.html
http://she-wolf-night.blogspot.com/2014/07/cu-sidhe.html

Немає коментарів:

Дописати коментар