До Самайну залишилось

понеділок, 30 листопада 2015 р.

Ailm. В'яз


Перший день року

Звук: А
Слово Mac ind Oic: "початок відповідей"
Слово Morann mac Main: "найголосніший із стогнучих"
Слово Ку Хуліна: "початок ткацьких балок"

ЕлементПовітря

Планета-правитель: Марс
Статьчоловіча

Птах: Aidhirdeog / чібіс
Тварина: Art / ведмідь
Колір: Alad / рябий
Знаряддя: Arathar / плуг
Мистецтво: Airigeacht / лідерство
Кристал/камінь: 
Число Брікріу: 16
Божества: Аттіс, Кібела, Фрейр (для сосни), 
Руни: -

Ключові слова: Зцілення, сила, захист, родючість, очищення, вказуючи шлях, трансформація, бачення
Асоціації: вивірений рух уперед, внутрішній стержень, мужність, протистояти, мудрість, 

Ми виконували плани, ми накопичували енергію, ми вичікували. І ось момент настав. Дій, рухайся обраним шляхом. Він - твій, ти сам збудував його - роздумами, працею, темрявою. Ти рішучий і спокійний. Жереб зроблено.


Перший день року, де б він не знаходився на колесі, - завжди перший. У ньому і полегшення від того, що дещо залишилось позаду, тягар скинено, нас ніщо не зв'язує, і великі надії, оптимізм і творчий запал - весь рік попереду, і ми маємо безліч можливостей. Рухом уперед Ailm дещо схожий із Beth, але якщо остання рухається просто в силу своєї внутрішньої природи - вона така є, - то Ailm чинить це цілком свідомо. Він багато пізнав і прийняв це. Його знання робить його сильнішим. Він прийняв досвід, і досвід перестав тиснути на нього, став його опорою, точкою відліку, з якої починається рух уперед.
Енергетично Ailm - це й та ситуація, коли вже несила нести тягар (емоційний, психологічний), але замість того, щоб здатись, ви відкидаєте все і продовжуєте боротись. Це момент, коли ситуацію видно "як на долоні" у всіх її аспектах, з усіма можливими шляхами розв'язання. І це та ситуація, коли всі внутрішні сили мобілізовано і сконцентровано на собі. Однак це здоровий егоїзм, що веде до перемоги, що відновлює цілісність і душевні сили.
Ailm - це також і покровительство вищих сил, божеств чи духів; це максимальна концентрація, коли, скажімо, негативна енергія просто спалюється у цьому полум'ї, не досягаючи своєї цілі. В такі моменти прийняті рішення - найкращі, а дії - результативні, що спричинено вже згаданим раніше внутрішнім баченням. Однак, попри все, Ailm - це не самі відповіді, а лише поштовх до їх пошуку, початок розмотування клубка, і вже від нас самих залежить, чи вистачить нам сил продовжити рухатись із таким запалом.
Перший день року - він також ще й найтемніший. Сонце вже народилось, але зараз воно найбільш беззахисне. В цей момент Ailm (як і саме святкування Йолю) закликає відпустити свій страх, адже ми у безпеці, не тримати старих образ і ран, бо їм пора залишитись у минулому. Ailm - це духовний шлях зцілення.



Дослідники Огаму досить одностайні у бачення Ailm. Ліз і Колін Мюррей вважають, що Ailm - це далекозорість і ясне бачення; Н. Пеннік додає: Ailm - це той, що підноситься над нещастями; Дж.М. Грір називає такі аспекти Ailm, як бачення, розуміння, видіння у перспективі, розширення свідомості; схожим чином його сприймає Ерін Лоурен Лорі - походження, створення, прозріння, вагітність, пологи. І тут Ailm пов'язують із Йолем, адже енергетично вони дійсно схожі. 

Однак схожої одностайності немає, якщо йдеться про трактування Ailm як дерева. Тут дослідники розділяються і називають в'яз, ялицю чи сосну. Фактично найчастіше Ailm описують як сосну. Кажуть, що саме під сосною в давній Шотландії ховали вождів і воїнів, адже її прямий стовбур, непідвладний вітрам, слугував прямою дорогою цим видатним людям на небеса. За цією ж аналогією сосну називають шаманським деревом. Сосну ж називають одним із 7 Airig Fedo - "дерев-дворян", посягання на які каралось законом ("Закон сусідства"). Ялиця менш популярна і вагомим аргументом проти такого трактування Ailm виступає той факт, що ялиця на британських островах з'явилась лише у 1603 році. Щодо в'язу, то таке трактування знаходимо хіба у Алли Кісєльової. І особисто мені воно чомусь більше до душі.

Усі наступні традиційні складові опису літер Огаму, такі як лікувальні властивості, місце в традиції та міфології, базуються в основному на трактуванні Ailm як сосни. Тут називають і лікувальні властивості хвої при захворюваннях дихальних шляхів та шкірних захворюваннях, і зв'язок із грецькими (!) чи скандинавськими богами. Зокрема, згадується легенда про оскоплення Аттіса, його наступну смерть і воскресіння (свято Мегаленсія у давньому Римі, 22-24 березня). Однак у цьому зовсім мало (якщо не відсутній зовсім) зв'язку із кельтською традицією.

Трактування випадіння Ailm у гаданні від А. Кісєльової:
Незвично сильна буква. В ній зібрана велика кількість найрізноманітніших відтінків. Це стійкість, мудрість, вміння керувати собою і обставинами. Знання минулого, вміння отримувати з нього уроки. Вміле керівництво. Початок будь-якої справи, у якій враховуються всі плюси і мінуси ситуації. Зання мети. Також може бути егоцентризм, у вдалому випадку він стає розумним егоїзмом. Небажання приймати чужу точку зору, розуміти чужі почуття, але це відбувається не через внутрішню холодність, а через надмірну зайнятість. Вирішальні рішення, останний важливий підпис. Енергетика карти дуже сильна, вона здатна виправити положення, надати йому стійкість.

Немає коментарів:

Дописати коментар