До Самайну залишилось

понеділок, 10 серпня 2015 р.

Нут. Оракул богинь Талії Тук

Нут - єгипетська богиня неба та матір Осіріса, Гора, Сета, Ісіди і Нефтіда. Її брат і чоловік - бог землі Геб, а їх батьки - Шу (повітря) і Тефнут (вологість). Нут і Геб побрались таємно, попри волю Ра, царя богів. Коли Ра дізнався про цей зв'язок, він примусив Шу розділити закоханих, перетворивши Геба у горбисту землю, і піднісши Нут до неба (що нагадує також про бажання Ліліт займати верхню позицію). Відтоді вони завжди були розділені, і Геб був невтішний.

Згодом Ра заборонив Нут народжувати у жоден з днів року. Але Тот, бог мудрості, допоміг їй, вигравши гру із Місяцем. Зі свого виграшу - частки місячного світла - Тот створив 5 додаткових днів, що знаходились поза річним циклом, і Нут змогла дати життя п'ятьом своїм дітям. В єгипетському календарі ці п'ять днів не належать до жодного з місяців. Таким чином, 12 місяців із 30 днями в них разом із додатковими п'ятьма утворюють рік тривалістю у 365 днів.

Як і Хатор, також богиня неба, Нут може приймати форму корови. Її також зображують у вигляді стрункої жінки, чиє тіло у виді вигнутої арки торкається землі лише кінчиками пальців на руках і ногах, а її зоряне тіло творить небеса.

Одного разу Ра розчарувався у бунтівному людстві, і тоді Нут у вигляді корови піднесла його на своїй спині у небо. Все вище і вище підносилась вона, аж поки не запаморочилось Нут у голові, і тоді четверо богів (стовпів неба) були змушені стабілізувати ноги богині.

Древні єгиптяни також вірили, що кожного вечора Нут ковтає сонце, а кожного ранку народжує його знову. Тому її символом є ваза у формі матки. Нут також захищає мертвих, і її зображення наносять на внутрішню сторону саркофагів - божественне зоряне тіло, що охоплює і захищає померлого.

На карті Нут зображена у вигляді жінки, що притискає руки до свого лона, в якому міститься сонце, чию присутність передає ієрогліф. Саме цей знак згодом використовували також і алхіміки для зображення сонця.

Карта Нут в читанні вказує на час родючого очікування і може значити вагітність у буквальному або переносному значенні. Проекти повинні бути виношеними, а правильний час дасть про себе знати.
Послання Нут: Я створю дім для моїх дітей у цьому світі.

Немає коментарів:

Дописати коментар