До Самайну залишилось

суботу, 3 січня 2015 р.

Tinne. Гостролист


8 липня - 4 серпня (на місяць Гостролисту припадає Лугнасад)

Літера: T
Елемент: Вогонь
Планета-правитель: Сатурн, Марс
Стать: чоловіча
Птах: Truiteoc / шпак
Тварина: Boar / кабан
Колір: Temen / темно-сірий (альтернативно також називають червоний)
Кристал/камінь: рубін, кривавик
Число: 8
Божества

Руни
Первісне значення: конфлікт, виклик, боротьба з протилежними силами, перемога над дивним, зміна фортуни, рішучі дії переважають.
Ключові слова: меч правди, безумовна любов, жертовність, реінкарнація.
Сили: захист, удача, психічна сила, магія снів.
Асоціації: темна половина року, події у внутрішньому світі. підсвідомість, смерть і відродження, винагорода за біль; покровительство, сексуальність, родючість. 

В темноті і спокою лісу, під густою тінню дерев, в момент довгоочікуваного спокою відбувається зустріч з самим собою, зі своєю темною половиною. Тінь виходить з лісу і мовчки дивиться, вичікуючи. (А. Кісєльова. Сходини Огаму)

Гостролист - правитель восьмого місяця, на котрий припадає свято збору першого врожаю, Лугнасад. Таке положення на річному колесі може здаватись дивним, але лише до згадки про те, що Дуб і Гостролист - брати-близнюки, правителі світлої і темної половини року. Коли у літнє сонцестояння Гостролист перемагає Дуб, його ритуально спалювали. Перемога Гостролисту свідчила про те, що дні ставатимуть коротшими аж до найдовшої ночі Йолю, Зимового сонцестояння. Таким чином гостролист є головною прикрасою домівок на Йоль. 

Традиція прикрашання домівку гілками гостролиста пов'язана також із магічною здатністю цього дерева захищати від злих чар та духів. Захищало воно і від вдаряння блискавки у дім. Настоями гостролисту лікували різноманітні хвороби. Наприклад, відвар листя і кори у вигляді примочок знімав біль у зламаних кістках та вивихах. Однак варто пам'ятати, що сік і ягоди гостролисту отруйні, можуть викликати блювоту, пронос, запаморочення.

Як вічнозелене дерево гостролист завжди був символом відродження і вічного життя. За кількістю ягід на дереві пророкували врожайний чи голодний рік. Саме ягоди і зелене листя гостролисту були головною прикрасою дому до традиції прикрашення ялинки. З гостролисту, омели та плюща плели гірлянди та зелені кулі. Якщо гостролист не вродив, його ягоди замінювали чорними ягодами плюща. Взагалі гостролист вважали королем темної половини року, а плющ - його темною королевою. 

Цікаво, що в давнину після легендарної битви двох королів спалювали не лише дуб у літнє сонцестояння. Схожі ритуали проводились і з гостролистом. Залежно від території його спалювали у 12-ту йольську ніч або ж вже на Імболк, 2 лютого. Не залежно від того, що гостролист потрібно було спалити, в домі залишали невелику гілочку, яка мала захищати його від злих чар та блискавок. 
У 18 ст. в Кенті побутувала традиція спалення опудал зимового короля і королеви. Це відбувалось в ігровій формі. В стані дівчат зберігалось опудало з плюща, а в стані хлопців - з гостролисту. Дівчата і хлопці повинні були викрасти один в одного опудала, а потім вони спалювались.
В Шотландії та Ірландії також був звичай прощання з Королем-Гостролистом у день святого Стефана. Хлопці вбивали одну або декілька кропив'янок і підвішували їх на древкові гостролиста. Великою процесією хлопці проносили дерево по місту, зупиняючись перед кожним домом та випрошуючи гроші. 

Tinne - середня буква другої п'ятірки Огаму. Вона розміщена по сусідству із дубом та ліщиною. Цікаво, що для друїдів дуб і гостролист були однаково священними деревами, обидва володіли яскраво вираженою якістю покровительства. Однак, якщо Дуб - суворий й жорсткий батько, то покровительство Гостролиста має більш емоційний характер, запозичений від інтуїтивної Ліщини. Те, що в Дуба йшло від відчуття сили і внутрішної гідності, тут приймає пристрасну, сексуальну форму, в чомусь агресивну. 

Символічно гостролист нагадує нам про необхідність заспокоїти власні емоції, якщо ми хочемо прийняти мудре рішення. Він вказує нам на те, що часто болісні наслідки наших дій є настільки болісними лише для того, щоб ми змогли отримати з них урок. Ми повинні бачити себе й інших у світлі безумовної любові і співчуття. Наші особисті жертви принесуть нам згодом щось цінніше. (Мудрість дерев. Джейн Гіффорд)

Хоча рух вперед може бути важким, Ви маєте ресурси і здібності, щоб сяяти в критичній ситуації. Усвідомлюючи Вашу взаємодію з іншими, знайте коли говорити і коли мовчати. Всередині Вас знаходиться знання того, як ефективно використовувати вашу енергію, і цей момент воно Вам доступне. У Вас є потенціал, щоб надихати інших, які аналогічно вважають, що зараз життя кидає їм виклик, через вашу внутрішню хоробрість і рішучість. Будьте позитивними і зосередьтесь на Вашому завданні; можливо, Вам доведеться пожертвувати чимось, щоб досягти поставленої мети, але переконайтесь, що Ви зберегли свою енергію і цілісність. Будьте сміливими і з вірою ідіть своїм відкритим духовним шляхом.

Значення перевернутого Tinne:
Ви створюєте свою реальність, тому якщо Вам здається, що речі, які з'являються в Вашому житті - не те, чого Ви хочете, змініть себе, щоб змінити свою реальність. Негативні думки лише притягнуть подальший негатив до Вас, тому змініть свою свідомість і шукайте більш позитивні речі навколо Вас. Якщо Ви роздивитесь світ навколо, Ви помітите, що володієте іскрою натхнення. Якщо Ви додасте до неї ще й любов, то Ваша іскра розгориться в полум'ї радості, що палає навколо Вас і допоможе у будь-якій критичній ситуації.

Немає коментарів:

Дописати коментар