До Самайну залишилось

четвер, 1 січня 2015 р.

Duir. Дуб


червня - 7 липня (на місяць Дуба припадає свято Середини Літа, літнє сонцестояння)

Літера: D
Елемент: Вогонь
Планета-правитель: Юпітер і Марс
Стать: чоловіча
Птах: Droen / кропив'яник
Колір: Dubh / чорний
Кристал/камінь: діамант, авантюрин
Число: 7
БожестваЗевс, Юпітер, Тор, Перун, Дагда, Гестія, Пан, Геката, Херне.

Руни: Дагаз
Первісне значення: Двері, розпал літа, друїд
Ключові слова: сміливість і витривалість
Сили: захист, здоров'я, внутрішня сила, гроші, зцілення, можливість, удача.
Асоціації: міць, влада, захист, розвиток, можливості, підземне і наземне, зцілення, світло, блискавка, суворість.


З давніх давен дуб вважався священним деревом у всій Європі. Як і ясен, дуб символізував поєднання двох світів - Верхнього і Нижнього, слугував моделлю Всесвіту та уособлював божественний закон та порядок. Однак дуб не має тих же смислових значень, що й ясен у відношенні Світового Дерева. Його космічність більше пов'язана із певною святістю, зв'язком із божественним. Адже саме дуб був священним деревом головних богів у слов'янському, скандинавському, грецькому й римському пантеонах. Обожнювались і "особисті" якості дерева.

Як відомо, дуб завжди асоціюється із міцністю і світлом. Саме із його деревини будували дерев'яні доми (дуби, окрім фізичної міцності та витривалості, ще й володіє енергією захисту, під його кроною любили відпочивати мандрівники, деревина дуба зцілює, в його тіні ростуть найбільш цілющі рослини, навіть дитя-безбатченко, народжене у тіні дуба, позбавлялось осудження громади). Дубові гаї були священними гаями друїдів. Взагалі, етимологічно слово "друїд" пов'язують із назвою дуба ('duir'). Від цього ж санскритського кореня походить слово "двері". У всі часи дуб вважали такими дверми до мудрості і просвітлення. І це не дивно, якщо взяти до уваги, що, згідно з ірландськими повр'ями, дуб був одним із п'яти священних дерев, що їх в Ірландію привезла невідома істота на ймення Trefuilngid Tre-ochair. Таким чином кожне з дерев владарювало на кожній з п'яти територій давньої Ірландії. 

На річному колесі друїдів дубу відповідає місяць літнього сонцестояння. Дуб та Гостролист - два королі, кожен з яких володіє однією половиною року: Дуб - від зимового до літнього сонцестояння, коли день довшає, а сонце набирається сил, Гостролист - від літнього до зимового сонцестояння, коли день коротшає, а сонце поволіє помирає. В кожну з ключових точок року відбувається битва між братами-королями. Влітку, в місяць найбльшого розквіту природи і піку сил Дуба, перемагає Гостролист. Дуб, а разом із ним - все, що заважало активно розвиватись, що гальмувало рух, залишившись ще із зими, спалювався. 
Згідно із легендами, бог Ллеу одного разу був зраджений і вбитий. Однак Ллеу зміг відродитись у вигляді орла, що звив своє гніздо на верхівці дуба, що стояв посеред відкритого поля. Таким чином, дуб символізує можливості, а разом з ними - перехід у нове життя та позбавлення від всього, що заважало іти вперед. Без втрат неможливий рух вперед, лише на вільне місце може прийти щось нове.

Суворість і мужність дуба цілком категорична. Він не терпить брехунів, він не вибачає образи. Часто дуби - одинаки, однак це зовсім не позбавляє їх енергії свого роду. Між дубами, як і між соснами, завжди існує зв'язок. Заподіявши зло одному з дерев, ви можете і не сподіватись отримати допомогу від дерева навіть з іншої країни. А в Ірландії дозволялось зрубувати дуб лише в разі крайньої необхідності. Пам'ятаючи про те, що на кожному з дерев живе певний вид фей, варто сказати, що дуби є своєрідними мегаполісами, де водночас можуть проживати представники різних "сімей" малого народу. Однак духа дерева не варто плутати із феями. Саме дух дуба володіє могутньою силою. Старі люди в Ірландії розповідають, що ще чули на своєму віку, як дуб, який валили на землю, видавав нелюдський стогін, аж мороз пробігав поза плечима. А на місці зрубаних дубів, там де виростає дрібна поросль дерева, селились злі фейрі, які не оминали нагоди помститись за смерть дерева будь-кому із людського роду. 

Якщо ж Вам вдалось затоваришувати із дубом, він ніколи про Вас не забуде і завжди допоможе в біді. Цілющі ж властивості цього дерева завжди були в пошані. Його кора володіє в'яжучою та антисептичною властивостями. Чай з кори дуба знімає гарячку, сік з розімнутого листя знімає запалення з порізів та ран, стерта в порошок кора дуба, змішана з ефірним маслом м'яти перцевої, може стати чудовою альтернативою зубній пасті. Якщо ж у день літнього сонцестояння Ви потрете ліву долоню до стовбура дерева, дуб подарує Вам міцне здоров'я на увесь рік. Дубовий хрестик, виготовлений із двох гілочок, перев'язаних червоною ниткою, захистить від усілякого зла, жолудь в кишені подарує впевненість, а посаджений в землю в повню - гроші. Якщо ж спалити жменю листя в домі, це очистить його атмосферу.

В місяць Дуба уважно слідкуйте за тим, що відбувається навколо. Які творчі аспекти Вас самих народжуються? Чи Ви розвиваєте їх? Чи поєднуєте усі аспекти Вашого потенціалу: духовні, розумові, фізичні, слухаючи своє его чи свою душу? Якщо виявиться, що Ви нічого не робите, запитайте себе, які аспекти своєї творчості Ви б хотіли виплекати, як би Ви розвивали їх, як би вони поєднувались із Вашим життям? Будьте сильними, розумними і готовими.Люди, що прийдуть у Ваше життя в цей місяць, вкажуть Вам шлях розвитку і ті речі, що зупиняють Вас. В цей же час чудово вдаються заклинання на ріст та розвиток. 

Взагалі Дуб вчить нас бути мужніми і витривалими, бути чесними і гідними. 

Значення в гаданні:
Будь хоробрим і сміливо йди вперед. Відкриваються нові двері, і все, що ви повинні зробити - це сміливо увійти в них. Цей перехід надає можливість швидкого навчання, але оберігає від ентузіазму, що стимулює вас просуватись вперед занадто швидко. Вам необхідні витривалість і терпіння, якщо ви засвоїте всі уроки, які отримуєте прямо зараз. Проживайте кожен день і не забігайте наперед, намагайтесь бачити духовне у всьому. Усвідомте, що ви володієте владою і силою все перемогти.

Перевернуте значення:
Побоювання зупиняють вас перед тим, щоб зробити крок до дверей можливостей.Ви або не можете, або не хочете бачити всю картину і ризикуєте загубитись в дрібницях. Ви повинні розвивати свої можливості, вирішуючи завдання, що стають все складнішими і складнішими. Цей шлях дасть можливість віднайти сміливість і хоробрість, що знаходять в вашому серці. Приєднуйтесь до природи, адже Вона - ваш найбільший учитель. Вірте в ваш шлях і знайте, що ви не будете створювати жодних проблем в вашому житті, котрих не зможете перемогти.

Немає коментарів:

Дописати коментар