До Самайну залишилось

суботу, 17 січня 2015 р.

Coll. Ліщина


5 серпня - 1 вересня

Звук: K 
Елемент: Повітря
Планета-правитель: Сонце (Меркурій)
Стать: чоловіча
Птах: Corr / журавель
Тварина: Cat / кіт
Колір: Cronn / коричневий (альтернативно називають оранжевий)
Знаряддя: Carr / віз
Кристал/камінь: 
Число: 9 (число муз)
Божества: Брігітта, Тор, Меркурій, Гермес.

Руни
Ключові слова: мудрість і гадання, поезія і наука, мистецтво зцілення.
Сили: мудрість, натхнення, здайснення бажань, удача, знаходження прихованих речей (води, скарбів), захист, фертильність.

На самому краю землі, за невіданими горами й лісами, біля витоків світу б'є джерело. Прадавня вода струмує в ньому, а її рух й енергія сповнюються саме Буття силою. Над тим джерелом пускають у воду свої корені дев'ять дерев мудрості, дев'ять дерев потаємного. Кожної миті чарівні квітки розцвітають, листя зеленіє і плоди дозрівають. В одну ж мить і квітки, і листя, і плоди осипаються в воду, де чекає на них мудрий Лолось. 

Ліщина - одне з магічних дерев Ірландії. Воно також й одне з найдавніших, що заліснюють її територію. Власне, найдавнішим печерним знахідкам залишків пилку квіток ліщини та її горіхів архелоги  надають віку близько 10 тисяч років. Адже з давніх-давен ліщину шанували за поживні плоди та цілющі властивості, за магічну здатність знаходити воду й скарби - ніби кожна із земних представниць древнього роду тягнеться до прихованого Праджерела. Ця ж пам'ять обумовила здатність надавати схожої сили тому, хто з'сть плоди ліщини. Вони дарували силу поетичного слова бардам, силу бачити крізь час і простір провидцям, мудрість кожному. 
А ще з горіхів та їх шкаралуп готували міцний самогон, що володів схожими властивостями ;)
Древні легенди оповідають, що сам Камінь Королів у Тарі знаходився недалеко від священного Лісу Білої Ліщини. Той ліс вважався святим місцем, здатним дарувати сили й мудрість та донести слова друїдів до богів. Один із трьох найдавніших богів-Сідхів, Мак Коол вважався сином ліщини (дослівно). Інші два його брати, Мак Кехт і Мак Грейн, були синами плуга і сонця, відповідно. Кожен з них втсупав у зв'язок із однією з іпостасей Ейре, богинею ірландської землі.

В наш час в народній медицині використовують листя, кору і горіхи. Так, листя заварене у якості чаю допомагає при варикозному розширенні вен. Споживання горіхів допомагає запобігти атеросклерозу. По силі ліщині і такі проблеми, як лихоманка, діарея, надмірні менструальні кровотечі. Легкий протипростудний чай - із подрібнених горіхів і листя. Горіхи ліщини - це також цінне джерело білків. вітаміну Е, кальцію, калію та магнію.

Широким застосуванням тішилась ліщина і у фольклорній традиції. Тут її основними і найуживанішими властивостями були пошук води і скарбів, бажана мудрість/провидіння та фертильність. Останні дві були особливо популярними у дівочому середовищі. 
Наприклад, у вечір Самайну закохані пари приносили до вогнища горіх ліщини і підсмажували його. Якщо шкаралупка тріскала, парі судилось розійтись у наступному році. В іншому випадку їх стосунки мали бути такими ж міцними, як і шкаралупа вцілілого горіха.
Частіше горіхи ліщини пов'язували із плідністю та народжуваністю. Так, за щедрістю горіхового врожаю ворожили про народжуваність дітей в наступному році, а бажаючи молодятам якнайшвидше обзавестись дітьми, найстарша жінка в роді дарувала нареченій ліщинову гілочку із горіхами.
Окрім того, існувало повір'я про те, що дівчина, яка сама піде в ліс збирати горіхи, незабаром народить перш, ніж вийде заміж.

Магічні здібності ліщини:
* Намисто з горіхів (7 штук) привабить фей. Намисто з 9 горіхів допоможе на шляху пошуків більш темної магії.
* Перетерті в пудру горіхи - відмінний компонент у зіллі для любовної магії.
* Горіхи, гілочки і кора ліщини зберігають у ладанці на шиї для концентрації і підсилення розумових здібностей.
* Гілочки ліщини також захистять Ваш дім від пожежі і блискавки.
* Якщо в кишені носити горіх у шкаралупці, то він захистить Вас від захворювань, викликаних холодом та надмірною вологістю.

Значення Coll в гаданні пов'язане із мудрістю, знаннями, інтуїцією, пошуком шляхів, трансформацією, комунікацією і навчанням.
Пряме значення:
Шлях вперед відкритий, у Вас є можливість отримати велику мудрість від того, що зустрінеться на цьому шляху. У Вас є всі ресурси і знання, необхідні для успіху; отож майте віру і довіру до Вашої здатності розбудити внутрішню мудрість, щоб гідно прийняти те, що Вам зустрінеться. У Вас є нагода відкрити доступ до нових сторін свого характеру, а далі - до нового потенціалу і плідності. Ваш зв'язок з нефізичною сферой сильний, Ви можете використати його для того, щоб отримати вказівки на шляху. 
Перевернуте значення:
Не дозволяйте логічному мисленню заблокувати доступ до внутрішньої мудрості. Є небезпека, що занадто велика кількість думок та сумнівів блокує Ваш духовний прогрес. Дозвольте Іншому ввійти у Ваше життя. Поверніть у нього гармонію.

Немає коментарів:

Дописати коментар