До Самайну залишилось

понеділок, 6 червня 2016 р.

Чальчиотлікуе. Оракул богинь Талії Тук

Ацтекська богиня проточної води, джерел, струмків, рік та озер, що приносять родючість землі, Чальчиотлікуе, часто зображувалась посеред латаття та іншої річкової рослинності у платтях синього та зеленого кольорів, а в її волоссі часто можна помітити пір'їни кетцалей. Її ім'я означає "Та, що в голубому одязі", "Та, що в одязі із нефриту". Згідно повір'їв, Чальчиотлікує є старшою сестрою або дружиною бога дощу Тлалока. І хоча Тлалок вважався доброзичливим богом, заради його прихильності вбивали багато дітей. Якщо дорогою до жертовника діти плакали, це свідчило про швидкий прихід дощу.

У ацтекській міфології існувало п'ять Сонць, або Творінь, чотири з яких відповідали чотирьом елементам, земля, повітря, вогонь і вода. Чальчиотлікуе призвела до руйнування Четвертого Сонця, протягом 52 років посилаючи на землю зливи, щоб затопити її (як і майянська Іш-Чель). Однак Чальчиотлікуе також врятувала людей, перетворивши їх в рибу, щоб вода не потопила їх. А для її улюбленців був створений міст поміж землею і небом.

Чальчиотлікуе вважалась покровителькою дітей і новонароджених. Можливо, саме тому вважалось, що вона може впливати на свого чоловіка. Також богиня захищала рибалок і мореплавців.

Чальчиотлікує вважалась однією з 9 компаньйонів Ночі (разом із Тлалокем та Тласолтеотль) та однією із 13 компаньйонів Дня (Тлалок і Тласолтеотль є й серед них). Вона ж покровительствує 5-му дню календаря.

Карта Чальчиотлікуе в читанні вказує на нову творчість і переповненість ідеями, при цьому натхнення може приходити у занадто великій кількості і занадто швидко, або навіть у вигляді манії. Зробіть усе, що в ваших силах, щоб втримати голову над водою.
Послання Чальчиотлікуе: "Я приношу Повінь."

Немає коментарів:

Дописати коментар