До Самайну залишилось

вівторок, 3 травня 2016 р.

Кайлех. Оракул богинь Т. Тук

Ім'я Кайлех походить від давньоірландського caillech, "завуальований", що може свідчити і про вуаль хурделиць, і про приналежність до потойбічного світу. У сучасній гаельській її ім'я дослівно значить "стара жінка" або "карга", "відьма". Кайлех - мабуть, найвідоміша іпостась Богині-Старої, яку знають на Британських островах під різними іменами. The Caillagh ny Groamagh, Похмура Стара, на о. Мен є духом зими і вітру, за чиєю поведінкою 1 лютого віщують погоду на рік. Якщо день буде погожий, вона вийде під сонячне світло і це принесе нещасливу долю у році. The Cailleach Uragaig із о. Колонсей, що у Шотландії, також є духом зими, який у своєму полоні тримає молоду жінку, щоб та не змогла побачитись із своїм коханим. Тема викрадення молодої красивої дівчини старою каргою також звучить у легенді про те, що дівчина є ніким іншим як самою весною. Як тільки їй вдасться вибратись із полону, природа оживе.

Існує ще одна версія. The Cailleach Bheur (Делікатна Стара Леді) Шотландії має синє обличчя. Вона повеліває зимою, але з часом... молодшає, в результаті чого наступає весна. The Cailleach Bheirre Ірландії втілює суверенітет над землею і є праматір'ю багатьох народів. Існує також легенда, відповідник якої знаходимо в Артуріанському циклі, коли стара з'являється молодому лицареві з надією на його кохання. Якщо він все ж поцілує жінку, та перетвориться у молоду красуню. У пізніших легендах, вже християнізованих, Кайлех називають старою відьмою, що, швидше за все, пов'язано із значенням її імені.

В читанні карта Кайлех вказує на час зими. Зануртесь у темряву, щоб віднайти старі і древні кості. Що вони ув'язнюють? Що нового вони можуть запропонувати? Кайлех ув'язнила молоду красуню чи сама стане нею, коли настане час?
Послання Кайлех: "Я знаходжусь у кожному гарячому серці".

Оригінал: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:http://www.thaliatook.com/AMGG/cailleach.php&gws_rd=cr&ei=sHEoV4WEKouRsAGRxaDADA
Переклад мій. Драгомира

***
Не багато із давніх богів залишились до сьогодні у віруваннях та традиціях. Однак такою є Кайлех, хоча її образ і стерся до фольклорного. Сьогодні її уявляють як втілення зими, повелительницю бур і вітрів, саме втілення холоду. Її описують старою і грізною. З волоссям білим, як засніжені вершини. Її нерозривно пов'язують із землею - у горі Кайлех утримує молоду весну, у камінь же й перетворюється, коли її владі приходить кінець. Камінь називають "завжди вологим", бо у ньому міститься живильна сила. Однак із першими холодами Кайлех повертається. Вона ще опирається на палицю, та, набираючись сил, кидає її під кущ гостролисту, і природу знову сковують морози.

Попри те, що зараз Кайлех часто сприймається в негативному аспекті, так не було у давні часи. Кельти вважали темряву матір'ю всього. Їх рік починався у Самайн, день - ввечері попереднього дня, смерть не лякала їх, адже за смертю їх чекало нове життя. Так і Кайлех дає природі можливість перепочити. Вона сварлива, але ховає рослини під землю, тим самим не даючи їм замерзнути, а тварин випасає у засніжених лісах. Її свитою називають оленів, диких свиней і кабанів, диких кіз, вовків, а навіть безпритульних чорних кішок. За іншими повір'ями Кайлех оберігає джерела і струмки.

Та й людям Кайлех часто допомагає. Існує легенда, за якою стара вказала на здобич двом молодим мисливцям. Ті не послухали поради. Довго бродили засніженим лісом, а коли вирішили скористатись вказівкою Кайлех, помітили сліди оленя у снігу. Повернувшись додому і розповівши про цю зустріч батькові, чоловіки почули, що тепер їх здобич стане здобиччю лісових духів. У легенді про беарську каргу Кайлех рятує із хвиль молодого королевича.

Зараз важко сказати, якими були символи Кайлех, але вона точно пов'язана із горами, каменями й землею. За однією шотландською легендою, саме вона створила гори цієї країни. З нею ж асоціюються спіралі. А у деяких оповідках Кайлех перетворюється у чорну кішку.
На о. Мен стару згадують 1 травня, влаштовуючи показову боротьбу між літом і зимою. В Ірландії за схожих обставин про богиню згадують 1 лютого.

Немає коментарів:

Дописати коментар