До Самайну залишилось

неділю, 13 березня 2016 р.

Ur. Верес


Середина літа

Звук: U
Слово Mac ind Oic: "вирощування рослин"
Слово Morann mac Main: "жахливе плем'я в холодній оселі"
Слово Ку Хуліна: "завершення буття без життя, могили"

Елемент: Земля/Вода
Планета-правитель: Марс/Венера
Стать: змінна

Птах: Uiseoc / жайворонок
Тварина: Urcuil / цвіркун
Колір: Usgdha / смолистий
Знаряддя: Usca / вересовий віничок
Мистецтво: Umaideacht / лиття латуні
Кристал/камінь: аметист, гранат
Число Брікріу: 18
Божества: Бранвен, Уроіка, Кібела, Ісіда, Шила-на-Гіг
Руни: -


Пряме значення: духовна сила; сили природи; завершення, прихід нового життя; відкрито двері до іншого світу; пристрасть, влада і магія; творіння

Перевернуте значення: слабкість, розсіяна енергія; втрата контакту з природою і Духом; надавати перевагу мріями, аніж реальності; необхідність відновлення сил і перепідключення

Ключові слова: неприборкана пристрасть (і її наслідки), захист, удача, зцілення, духовне зростання, зв'язок із світом духів. Коханці і завершення
Асоціації: літо, сонце, відпочинок, свобода, радість, сонце у зеніті, магія, фейрі, комфорт, приховані таємниці і небезпеки

Все, що було досі, відійшло у минуле і його покрила густа темрява. Все, що прийде, ще не народилось і залежить від тебе самого. Є лише цей момент. Вдих. Видих.  І гаряче сонце на твоєму обличчі. Запах розігрітих трав. Ти знаєш, що "Завтра" може бути іншим, тож насолоджуйся моментом.


Мабуть, жоден інший образ, якщо говорити про рослинний світ, так не асоціюється із Ірландією й кельтикою, як верес. Тендітний й запашний, та такий витривалий й енергетично "сильний". Мабуть, не дарма на Колесі Року йому відповідає найвища точка - Літнє сонцестояння. Адже це час повного розквіту природи й найбільшої сили Сонця. Однак, як би ми не чекали цього дня, за ним однаково ночі починають довшати, а дні коротшати. Зимовий Король Гостролист переміг сонячного Короля Дуба. І чи не тому Зимове сонцестояння вітається чи не з більшим ентузіазмом, коли сонце ще, навпаки, слабке? Все має свій час і все відходить.
Та чому саме верес був у такій пошані у кельтів, що зараз став асоціюватись із ними й їх батьківщиною? Причин на це є багато і, як завжди є з асоціаціями, не лише верес нагадує нам про благословенний край Ейре. Та, мабуть, всі знають чи хоча б краєчком вуха чули вірш "Вересовий трунок" Р.Л. Стівенсона, в якому останній з піктів, старий дідуган, жертвує своїм сином й собою, аби тільки не зрадити таємницю вересового меду. Не знаю, чи справа тут у лікувальних властивостях, чи у міцності, але виглядає на те, що мед цей став символом свободи й характеру свого народу, його "серцем", яке вже точно не можна віддавати ворогам. І, зрештою, не міг чагарник безпідставно опинитись серед "дерев" Огаму. Його шанували й цінували. І чи не нагадують сучасні рудоволосі ірландці й шотландці саму вогненну рослину? Чи не були кельти й пікти такими ж міцними, як п'янка квітка, що росте навіть на найвищих пагорбах, піддана силі вітрів і хвиль?

Чарівний верес є частим героєм у міфології, легендах й оповідках. В фіанні є розповідь про те, як обіцяна Фіннові Маккулу донька короля Кормака закохалась у племінника Фінна, Діармайда, і втекла разом з ним. Зрозуміло, що за втікачами одразу ж було зібрано погоню. Однак довгий час ніхто не міг знайти їх. Лише згодом стало відомо, що Діармайд спав на піску (що є покликанням на берег моря) і вересі (відповідно - "гори"), схованими у своїй торбині. Так, що навіть друїди не могли визначити його точне місце перебування.
Існують також і менш легендарні оповідки, в яких (знову ж таки) чи то молода пара втікає від відьом і перетворюється у вересові вінички, що метуть площу міста і таким чином рятуються (відьми їх не помітили); чи то лис обманює качок, запхавши морду в кущик вересу і непомітно підібравшись до них; а чи над вересовими пустошами на чорних кішках у ніч Самайну їздять відьми, танцюють духи померлих чи й самі фейрі, і закликають до свого танцю наївних подорожніх. Обман, підступність і магія - часті мотиви для рослин Огаму. Та от, за допомогою того ж вересу, славетний Коналл вбиває одноокого велетня - героїзм, сила і спритність. І, мабуть, десь поруч теж мав би бути обман. Бо як інакше це вдалось Коналлові? Тут вже треба звертатись до самої історії :)
Здається, що для такої направду сонячної і славної рослини обман мав би бути чимось чужим. Але добре пригадайте собі вересові зарослі, їх м'яку, пахучу і манливу подушку, і пригадайте, наскільки охоче Ви ступили б босими ногами у ці зарослі. Зарослі, які лише зверху м'які, а під квітковою ковдрою - тверді, колючі й слугують ідеальною домівкою для змій. Це знову ситуація, коли краса манить, але може бути небезпечною. Такими ж бувають пристрасть і кохання.

Верес також знайшов своє застосування у магії і різноманітних обрядах. Загалом його вважали таким, що приносить щастя й удачу, і ще досі подекуди у шотландських селах можна зустріти наречених, у букеті яких обов'язково та й знайдеться гілочка вересу. Віничок же із нього допоможе очистити простір від магічних втручань, а пахощі із спаленого вересу не лише закличуть фейрі чи дощ (якщо буде спалений разом із папороттю), а й відкриють Вам дорогу до Світу Ши. Це не буде дивним, якщо згадати про рої бджіл над вересовими заростями, а бджоли у давнину були посланцями іншого світу й богів. Через цю ж асоціацію верес в Огамі, Ur, нагадуватиме про необхідність відновлення зв'язку із Землею, а водночас - із самим собою, про необхідність прислухатись до себе внутрішнього і вчитись мудрості у Землі.

Якщо ж існують проблеми із здоров'ям, Ur також вкаже Вам шлях до одужання через зцілення усіх аспектів Вашого єства - духу, душі й тіла. Сам Ur принесе Вам комфорт і спокій, та пам'ятайте, що насолоджуючись моментом, не варто занурюватись надто глибоко і хотіти більшого - можна поранитись об приховану небезпеку. Пам'ятайте також, що це короткотривалий момент відпочинку, та він повернеться у свій час і ніколи не буде втраченим назавжди.

Окрім того, сама рослина також допоможе зцілитись. Відвар вересу, влитий у ванну, тонізує м'язи і заспокоює ревматичні болі. Чай із нього володіє антисептичними і сечогінними властивостями, допомагає боротись із серцевими й нервовими проблемами, позбавляє мігреней і болю під час менструацій. Та все ж не раджу займатись самолікуванням, не знаючи причин Вашого стану й точних дозувань будь-яких рослинних препаратів. 

На завершення додам ще декілька традиційних трактувань Ur від дослідників.
Так, Дж. Метьюз у книзі "Кельтський шаман" пов'язує Ur із страхом. 
Е.Р. Лорі вважає, що Ur представляє смерть, долю і завершення циклу, а верес як рослина є для неї символом бідності.
Натомість К. Метьюз пише, що Ur відсилає нас до Землі, циклів росту і зцілення. В інтерпретації може читатись також як "важка праця", "зростання" і вказівку на те, щоб слідувати своїм життєвим шляхом. 
Роберт Елісон також пише про аспект зцілення в Ur і пов'язує літеру з батьківщиною і фейрі, їх магією.

Значення Ur в гаданні від А. Кісєльової:
Карта багато у чому нагадує On. Тут також можливі зцілення і божественна допомога. На відміну від попередньої карти, тут не може бути надлишкового використання енергії. Період щастя, заслуженої радості, час, коли все збувається, коли можна насолодитись довгоочікуваним результатом. Цей період досить короткочасний, і тому бажано насолодитись ним у повній мірі. Дохід, легкість без легковажності. Енергетика карти дуже тепла і світла, вона, ніби сонце, освітлює розклад і може його пом'якшити.

Урок вересу:
Верес є символом палкого кохання, жертовності і самоконтролю. В першу чергу верес представляє ентузіазм і чуттєве задоволення, та вигоди, що їх можна отримати від спонтанного самовираження. Однак у цій жазі до життя криється більш глибокий урок наслідків, що можуть виникнути від неприборканої пристрасті. Кельти вважали, що ви завжди відповідальні за свої дії, тому завжди варто бути впевненим у власному самоконтролі, перш ніж піддаватись власній пристрасті, а чи хмільному вересовому трунку. Неконтрольована енергія Ur недовговічна і непродуктивна, та спалюваний щороку верес навесні виростає знову. Урок верес в тому, щоб зберігати баланс між самовираженням і самоконтролем, щоб Ваші дії були приємними і ефективними для Вас самих.
http://www.thegoddesstree.com/MotherNature/Heather.htm

© Оксана Стадник aka Драгомира

Джерела:
http://livinglibraryblog.com/?p=529
http://elensentier.co.uk/2010/06/21/ogham-ura-heather/
http://paranormalauthors.blogspot.com/2009/01/divination-celtic-ogham-ura.html
http://paganwiccan.about.com/od/thecelticogham/ig/Ogham-Symbol-Gallery-/U---Uhr.htm
http://www.thegoddesstree.com/MotherNature/Heather.htm
http://thriveonnews.com/2013/10/12/ogham-heather/
https://books.google.com.ua/books?id=ItzbLZgVW2IC&pg=PA102&lpg=PA102&dq=heather+ogham&source=bl&ots=I1vVrh4Y7D&sig=fA_euvKfTNzCLxeItD01gDRfMnE&hl=uk&sa=X&ved=0ahUKEwin7_PNsr3LAhVkGZoKHZ0IDdA4FBDoAQgZMAA#v=onepage&q=heather%20ogham&f=false
А. Киселева. Лестница Огама

Немає коментарів:

Дописати коментар