До Самайну залишилось

понеділок, 17 листопада 2014 р.

Вант. Оракул богинь Т. Тук

Вант - етруська богиня зі світу мертвих. Вона була свого роду посередником між світом живих і мертвих, посилаючи людям смерть через свій погляд, супроводжуючи душі померлих, відкриваючи ворота між світами.

Її зображували із крилами за спиною, з факелом та свитком у руках. Хоча крила є характерними для багатьох етруських богинь та вказують на їх божетсвеність, для Вант вони здаються невід'ємними. В етруських малюнках Вант зображується завжди із крилами.
Щодо інших деталей зображення - її одяг. Вант носила коротку зібрану спідницю, скрпілену поясом та двома пасками, які навхрест обпалітали груди богині. Також вона носила мисливські чоботи. Такий одяг, скоріш за все, допомагав Вант швидше пересуватись між світами.

Вант - часта супутниця Харуна, етруської версії груцького бога Харона. Дуже часто Вант називають слугою Харуна, однак саме Їй належить більшість зображень на фресках.

Вант з'явилася серед етрусків приблизно у IV ст. до н.е., принаймні з цього часу походять Її ранні зображення на фресках, і, на відміну від багатьох етруських богів, не походила з Греції, хоча й мала дещо спільне з ериніями, богинями помсти. Невдовзі Вант стала настільки популярною, що її культ, можливо, був відомий також і в Древньому Римі. Про це можуть свідчити бронзова статуетка з 420-400 рр. до н. е., знайдена недалеко від Везувію, та фреска з вілли у Помпеях, яка датується І ст. н.е. На фресці зображений діонісійський ритуал посвяти, однією з учасниць якого є жіноча фігура в короткому хітоні з оголеними грудьми, яка тримає факел. І хоча вчені не дійшли єдиної думки про те, хто ця фігура, кандидатура Вант є досить правдоподібною. Адже не лише смерть є пороговою ситуацією - в переважній більшості ініціацій ініційований проходив через своєрідний ритуал смерті, після якого в свідомості ініціанта відбуваються докорінні зміни.

Ім'я Вант також інколи служить на позначення всіх богів та богинь, а також духів, потойбічного світу.

Послання Вант: "Тепер. Зараз!"

P.S. Рекомендую також прочитати про Маман Бріджіт.
***
Дуже часто зранку я просто витягую карту і дивлюсь послання богині. Часто я знаю історію богині, ще частіше вони повторюються. А інколи трапляються такі, як Вант - досі я не знала про неї нічого.

Послання Вант виглядало очевидним - пора рухатись вперед, досить періоду спокою/застою. До вечора стався ряд подій, які сильно вибили мене з колії буднів і звичних справ. Ще очевиднішим таке послання разом із схожими подіями стаюють після ознайомлення з історією богині.


Періоди спокою та руху, найвищої активності і глибокої внутрішньої тишини постійно чергуються. Ви можете помітити цю закономірність скрізь: пори року змінюються від розквіту до, здавалося б, смерті, найтемніша ніч - перед світанком, найбільші потрясіння часто змушують людей пересилити себе та обставини і перемогти їх, а часто - й покорити колись неосяжні вершини. За це я й люблю Колесо Року. Воно вчить бути природнім та терплячим. Більш "локальним" в цьому плані є Місячний цикл, він ж - більш відчутний. Зараз час від Самайну до Йолю. Ми ввійшли в сіру зону духів та внутрішньої тишини, ночі все довшають і холоднішають, а до народження нового сонця ще дуже далеко. Інколи здається, що ніч вже й так перемогла, декому вона вже набридла і - коли вже, коли довгі дні і сонячне сяйво? А проте ми не можемо пришвидшити хід подій. Та й уявіть, що всі люди зібрались і магічним чином вже зараз прикликали весну і довші дні. Немає тишини, немає символічної смерті, лише постійна активність і рух. А ми ж втомились ще з попереднього літа, та й Земля відійшла далеко від Сонця. Та дозвольте їй відійти ще далі, до найдальшої точки своєї орбіти і вона сама почне повертатись, Сонце "набиратиме сил", рослинами побіжить живильний сік і все знову заквітне й буятиме, сповнене енергії життя.

Але що з людським життям? Ми дуже часто робимо помилки за помилками (або не робимо потрібних і правильних речей), доки в один момент щось в нас не скаже цьому "Досить!". І часто нічиї поради, приклади з життя інших людей, настанови - ніщо не може нас напоумити, поки життя саме не влаштує нам тест на витривалість. Тоді в один момент все стає на свої місця і ми більше не губимось у плутанині власних думок.

Послання Вант - не лише послання про швидке настання періоду буяння та насолоди. Це послання про те, що ось-ось обставини приведуть тебе до точки, з якої ти врешті почнеш виходити на світло.

Благословенні будьте!

Немає коментарів:

Дописати коментар